logo F1online.sk

Gasly: Udržať Hamiltona za sebou nebola veľká drina

Pierre Gasly pred Lewisom Hamiltonom
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Lewisovi Hamiltonovi sa v noci z nedele na pondelok azda aj snívalo o nápise ALPHATAURI na zadnom krídle monopostu Pierra Gaslyho. Zízal naň totiž dve tretiny uplynulej veľkej ceny. Hamiltonove rany následne rozjatril ešte aj samotný Gasly, keď zhodnotil, že brániť ho nebola príliš ťažká úloha.

Sedemnásobný majster sveta si v úvodnom stinte držal jedenástu priečku a body mal takmer na dosah. Vo chvíli, keď ostatní začali uvažovať nad výmenou intermediálok za sliky, z Hamiltona bolo stále cítiť neistotu. Inžinierovi na tento návrh najskôr odkázal, že je ešte stále príliš skoro, hoci Daniel Ricciardo mal už vtedy nasadenú stredne tvrdú zmes. Dôvera v monopost W13 teda nie je veľká.

Hamilton zamieril do boxov o dve kolá neskôr ako prvá lastovička Ricciardo, kým Gasly a Albon nabrali odvahu už v predchádzajúcom kole. Na undercut im to bohato stačilo a Hamilton spadol až na štrnástu pozíciu. Z nej sa nie a nie posunúť — bránil mu v tom Pierre Gasly.

“Nepovedal by som, že to bolo ľahké, ale nebolo to príliš ťažké,” komentoval náročnosť súboja s Lewisom Hamiltonom, ktorého držal za sebou od devätnásteho kola až pod šachovnicovú vlajku. Pierre Gasly rovnako ako aj jeho súper sa totiž ocitol vo vláčiku monopostov.

Francúz sa následne pousmial, spomenul si totiž na minuloročné Monako, kde sa tiež značnú časť pretekov úspešne bránil pred sedemnásobným majstrom sveta. “Nanešťastie preňho sa za mnou zasekne vždy na tratiach, na ktorých sa veľmi ťažko predbieha. Ale myslím, že aj ja som bol rovnako frustrovaný ako on. Z nejakého dôvodu, dokonca aj s pomocou DRS, bolo predbiehanie veľmi náročné.”

Počuli sme to aj počas rozhovoru pred pódiom medzi Verstappenom, Pérezom a Norrisom. Holanďan si všimol, že približne päť monopostov sa celé preteky držalo pokope sťa káčatká. Jedným z týchto káčatiek za mamou kačkou bol Gasly.

Kým Hamilton útočil na Gaslyho, ten sa rovnako zúfalo snažil prekonať Alexa Albona. “To bola asi jediná vec, čo sa udiala počas pretekov. On bol zaseknutý za mnou, ja som bol zaseknutý za Williamsom, ktorý bol zaseknutý za autom pred ním. Bol to jeden vláčik.”

“Takže neboli to veľmi vzrušujúce preteky, skôr dosť frustrujúce. Dokonca aj s DRS sme sa nevedeli predbehnúť a pripraviť si manéver. Vieme, že po zlej kvalifikácii — my sme v nej spravili chybu — a po štarte zozadu je to vždy extrémne ťažké. Tento víkend sme za to zaplatili,” povzdychol si víťaz VC Talianska 2020.

Súvisiace články