logo F1online.sk

Bottas: Bojovať s Mercedesom bola zábava, naše vylepšenia fungovali

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2022

V Hinwile si môžu vydýchnuť. Alfa Romeo rozhodne patrí k tímom, ktoré to svojim konceptom „trafili“ veľmi dobre. Valtteri Bottas sa v celkovom hodnotení nachádza hneď za Lewisom Hamiltonom a práve s jeho tímom (a svojim bývalým) si v závere Veľkej ceny Emilia Romagna schuti zasúperil. Georgea Russella síce nepredbehol, ale piate miesto a krásnych desať bodov je niečo, čo Valtteri a jeho tím berú všetkými desiatimi.

Alfa Romeo mala tento víkend množstvo problémov. Bottas nedokončil kvalifikáciu, vynechal druhý voľný tréning, skazil štart šprintu a v nedeľu strávil v boxoch vyše jedenásť sekúnd. Ku koncu pretekov však mal priam závratné tempo a šliapal na päty Georgeovi Russellovi. Aj s využitím DRS sa viackrát dostal veľmi blízko, ale „doručiť“ predbiehací manéver sa mu nepodarilo.

„Boli to dobré preteky, a to napriek drobnému kontaktu v druhej zákrute, pri ktorom som našťastie neutrpel žiadne poškodenie, a nevydarenej zastávke v boxoch, ktorá taktiež trochu skompromitovala naše preteky. Okrem toho sme však mali veľmi dobré tempo,“ povedal po skončení pretekov spokojný Bottas.

„Celé preteky som na to naplno tlačil a darilo sa mi doťahovať Mercedes. Bohužiaľ, nemal som tempo na predbehnutie, ale stále sú to pre nás dobré body,“ dodal fínsky pretekár.

Čísla vyzerajú veľmi sľubne. Bottas síce nedokončil preteky v Saudskej Arábii, v Bahrajne však skončil šiesty, v Austrálii ôsmy a v Imole piaty. Na konte tak má 24 bodov a v celkovom hodnotení sa nachádza na ôsmom mieste, hneď za svojim dlhoročným tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom. Alfa Romeo sa vďaka dnešnému zápisu posunula na piate miesto Pohára konštruktérov s 25 bodmi. To nie je zlé na tím, ktorý v posledných dvoch rokoch získal v súčte 21 majstrovských bodov.

Súboj s Mercedesom je už len pomyselnou čerešničkou na torte. „Je to veľká zábava a užívam si to. Vylepšenia, ktoré sme tento víkend priniesli, auto určite zlepšili, čo je dobrý pocit.“

„Všetko zatiaľ ide podľa plánu. Stále však musíme veľa vecí urobiť správne a veľa vecí vylepšiť. Teším sa však na ďalšie preteky,“ povedal Bottas.

Súvisiace články