logo F1online.sk

Verstappen má víťazstvo, Red Bull double. Ferrari v Imole pohorelo

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala24. 4. 2022

Domáce preteky v Imole Scuderii absolútne nevyšli. Namiesto vysnívaného dvojitého pódia si z okruhu Enza a Dina Ferrariovcov odnáša len osem bodov za šieste miesto. Charlesovi Leclercovi viac neumožnil na jednej strane mexický minister obrany Sergio Pérez, na druhej vlastná chyba. Z triumfu sa tak raduje Max Verstappen, ktorý si do vitríny uloží už 22. víťaznú trofej v kariére.

Max Verstappen dnes podal absolútne dominantný výkon. Veľkého súboja medzi ním a priebežným lídrom šampionátu sme sa nedočkali z viacerých dôvodov. Charles Leclerc dnes toho bude ľutovať veru dosť. Začne zrejme štartom, po ktorom sa prepadol za Sergia Péreza aj Landa Norrisa. Cez McLaren sa dokázal pretlačiť po odjazde bezpečnostného vozidla z trate, ale Sergio Pérez bol nad jeho sily.

Monačan síce dobiedzal a v niektorých momentoch mal Péreza takmer na lopate, no zakaždým mu chýbalo pár desatiniek, s ktorými by mu pomohol len systém DRS. Riaditeľstvo pretekov však s jeho aktiváciou veľmi dlho otáľalo, podľa riaditeľa pretekov bola trať v druhej zákrute stále príliš mokrá. Keď Niels Wittich konečne povolil DRS, Leclerc so zničenými gumami už na útok nemohol pomýšľať.

Zamieril preto do boxov po novú mäkkú zmes s cieľom získať aspoň bod za najrýchlejšie kolo, no krátko pred koncom si mohol začať sypať popol na hlavu za školácku chybu vo Variante Alta. Leclerc neodhadol zákrutu, preskočil cez jeden z obrubníkov a skončil až v bariére. Šťastím v nešťastí bolo, že mohol pokračovať, no musel vymeniť predné krídlo a predierať sa z deviatej priečky.

Red Bull sa Scuderii za tieto extra body istotne poďakuje, no v prvom rade môže byť pyšný sám na seba. Tento víkend spravil všetko na jednotku; Max Verstappen získal pole position, odniesol si maximum bodov zo šprintu, v pretekoch viedol od štartu až do cieľa a získal ešte aj extra bod za najrýchlejšie kolo.

Neskutočný deň zažil Lando Norris, ktorý doplnil Red Bully na pódiu. Po strastiplnom úvode do sezóny sa McLarenu podarilo niečo, o čom by pred pár dňami ani nesnívali. Ani nečudo, že Landovi žiaril na tvári úsmev od ucha k uchu.

Veľmi spokojný môže byť aj George Russell, ktorý štvrtým miestom viac než len zachránil reputáciu Mercedesu. Lewis Hamilton sa dnes totiž na lepšiu ako trinástu pozíciu nezmohol, prakticky celé preteky bol zaseknutý za autami zo stredu poľa, dopredu sa mu nepodarilo dostať ani po tom, čo riaditeľstvo pretekov konečne umožnilo využívať systém DRS. Napokon dostal od lídra pretekov celé kolo.

Hamiltonov exkolega Valtteri Bottas sa bude popod fúz usmievať, v Imole skončil v prvej päťke i napriek tomu, že počas zastávky v boxoch stratil vyše osem sekúnd. V závere mu nechýbalo veľa, aby predbehol ešte aj Russella.

Nedeľný smoliar Charles Leclerc berie šieste miesto, jeho kolega smúti ešte viac. Pre Carlosa Sainza sa preteky skončili už po pár zákrutách, keď doňho ťukol Daniel Ricciardo. Španielsky pretekár sa následne ocitol v štrku, z ktorého sa už nedokázal vyhrabať, hoci Ricciardovi sa podarilo vrátiť na trať a po zastávke v boxoch pokračoval. Komisári v tomto prípade rozhodli, že nebudú trestať.

Smola neopúšťa ani druhého Španiela v štartovom poli. Fernando Alonso pridal k vypadnutiam v Saudskej Arábii a austrálskym problémom ďalšie odstúpenie. Pilot Alpinu odjazdil len sedem kôl, keď si v tíme uvedomili, že nemá zmysel pokračovať. Po kontakte s Mickom Schumacherom zo štartu sa mu totiž poškodila pravá bočnica, ktorá o pár kôl neskôr nevydržala; v Alpine sa vytvorila obrovská diera.

Okrem vyššie menovaných máme v prvej desiatke skvelého Júkiho Cunodu, na deviatom mieste Kevina Magnussena, a bodovali taktiež oba Aston Martiny. Tím zo Silverstone konečne zmazal škaredú nulu zo svojho konštruktérskeho konta.

Image