logo F1online.sk

V prvom tréningu prestrelka pilotov Ferrari, Leclerc v čele

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Prvá šanca vyskúšať nové autá a nové pneumatiky za mokrých podmienok. Ešte vlani by tímy príliš neriskovali, ale tentoraz priniesla Imola cennú príležitosť pozbierať cenné dáta. Dianie na mokrej trati tak bolo pomerne intenzívne a takmer výhradne ho ovládli červené monoposty. Charles Leclerc a Carlos Sainz sa nijak nešetrili a súperov nechali ďaleko za sebou. Tým rýchlejším bol tentoraz monacký pretekár.

Tréning sme začali s mokrými pneumatikami, no trať postupne osychala a tak tímy časom prešli na gumy do prechodných podmienok. Počas jednej hodiny sme boli svedkami nespočetného množstva roztočení i výjazdov mimo trať, pričom „rekordérom“ je Charles Leclerc, ktorému sa to podarilo hneď trikrát.

To však možno malo aj svoj dôvod, keďže piloti Ferrari sa očividne nebáli riskovať a šli do toho naplno. V závere tréningu sa medzi Leclercom a Sainzom strhla intenzívna „prestrelka“, pri ktorej si chlapci vymieňali jedno najrýchlejšie kolo za druhým a zvyšku poľa celkom utiekli. Posledné slovo mal Charles, ktorý napokon odchádza ako pomyselný „víťaz“ voľného tréningu.

Na tretie miesto sa zaradil Max Verstappen, ktorý však na Leclerca stratil takmer 1,5 sekundy. Holanďanovi sa však hneď dvakrát priplietli do cesty piloti Williamsu. Veľmi pekné štvrté a piate miesto patrí pilotom Haasu, ktorých strata na Ferrari však prerástla tri sekundy.

Za zmienku stojí aj počínanie Mercedesu, nad ktorým komentátori oficiálneho prenosu len blahosklonne krútili hlavami. Tento tím sa naďalej masívne trápil s poskakovaním, čo na mokrej trati nebol žiadny „med“. Zábery z jazdy monopostu W13 nevyzerali dobre. George Russell skončil napokon na desiatom mieste, Lewis Hamilton až osemnásty.

FOM