logo F1online.sk

Irvine je rád, že Binotta nevyhodili: Jeanovi Todtovi to trvalo sedem rokov

Laurent Mekies a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2022

Mattia Binotto vedie Scuderiu Ferrari štvrtú sezónu a teraz to vôbec po prvýkrát vyzerá, že by partička z Maranella mohla bojovať o titul. Švajčiarsky rodák si počas svojho panovania „zlizol“ ohromnú dávku kritiky. Tá utíchla až teraz, keď z prvých troch veľkých cien vyhralo Ferrari dve. Radosť z Binottovho úspechu má aj bývalý pilot tímu Eddie Irvine.

Ten si na muža v okuliaroch spomína zo svojho pôsobenia v Maranelle. V tíme aj dnes nájdeme pár pamätníkov na divoké 90. roky vo Ferrari. Patrí k nim aj súčasný šéf.

„Okrem Binotta ich súčasný tím nepoznám, ale aj pred rokom 2000 začali pracovať na aute s predstihom, pretože Michael si v Silverstone zlomil nohu. Vtedy začali vyhrávať, ale to som už s tímom nebol. Nič to však nemení na tom, že títo chlapci si to zaslúžia,“ povedal vicemajster sveta z roku 1999 Eddie Irvine pre Gazzetta dello Sport.

Mattia Binotto prišiel do Ferrari v polovici 90. rokov ako mladé 25-ročné „ucho“. Začiatkom nového milénia sa zaradil k najbližším inžinierom na Schumacherovej strane garáže, ktorému sa staral o motory. V roku 2013 sa posunul na post šéfa motorového oddelenia, v roku 2016 na pozíciu technického riaditeľa a v roku 2019 sa stal bossom celej stajne. Ako si na nenápadného švajčiarsko-talianskeho inžiniera spomína Irvine?

„Vždy bol pokojný a nikdy som ho nevidel vystresovaného. Vyzerá, že je taký doteraz a naozaj neviem, ako to robí,“ hovorí so smiechom Irvine. „Podarilo sa mu dosiahnuť niečo neuveriteľné. Pracovať s Ferrari nie je jednoduché a podržať ho aj po pár nedobrých sezónach bolo správne, pretože kontinuita je podstatná.“

„Ľuďom musíte dať čas. Jean Todt prišiel do Ferrari v roku 1993 a vyhrať titul mu trvalo sedem rokov, aj keď mal v tíme najlepšieho jazdca na svete. Okrem Todta a Schumachera boli v tíme aj Rory Byrne a Ross Brawn, no napriek tomu trvalo dlho, kým konečne zvíťazili. Mattiovi sa tak podarilo niečo neuveriteľné. Som zaňho rád, pretože zo svojej pozície (motorár testovacieho tímu, pozn. red.) sa posunul až do stoličky šéfa tímu,“ povedal Irvine.