logo F1online.sk

Hamilton už ôsmy titul nezíska, myslí si Irvine

Lewis Hamilton
© Sebastian Kawka/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Lewis Hamilton by dlhokánsku kariéru rád ukončil ziskom rekordného ôsmeho titulu. Podľa niekdajšieho pilota F1 Eddieho Irvina sa však 39-ročnému pretekárovi už v šampionáte zvíťaziť nepodarí. Brit je presvedčený o tom, že éra Mercedesu a Hamiltona nenávratne skončila a „efjednotke“ bude aj v ďalších rokoch kraľovať úradujúci majster sveta Max Verstappen.

Hamilton vyhral dovedna viac než sto veľkých cien a v počte majstrovských titulov okupuje spoločne s Michaelom Schumacherom prvú priečku. V posledných niekoľkých ročníkoch však nezvíťazil ani raz a v súťaži jednotlivcov sa musel zakaždým skloniť pred dominujúcim Maxom Verstappenom.

Holanďan však podľa Hamiltona nemôže vyhrávať večne a pilot Mercedesu preto verí, že jeho čas ešte nadíde. Bývalý pretekár Jordanu, Ferrari a Jaguaru Eddie Irvine si ale myslí presný opak.

Vicemajster z roku 1999 sa nazdáva, že Hamilton už kráľovnú motoršportu viac neovládne, pretože zdolať rozbehnutého, mladšieho a rýchlejšieho Verstappena bude nad jeho sily.

„Éra triumfov Mercedesu a Hamiltona sa už skončila,“ prehlásil pre taliansku La Gazzetta dello Sport Eddie Irvine. „Lewis je však aj naďalej veľmi dobrým jazdcom, ktorý sa upriamuje na svoje ciele a túži dosahovať dobré výsledky.“

„Za volantom auta si stále počína skvele, medzi ním a Verstappenom je to vo vzájomnom porovnaní aj naďalej mimoriadne tesné. Max je ale mladší, o niečo rýchlejší a enormne verí vo vlastné schopnosti.“

Irvine nevylučuje, že sa Hamilton za predpokladu, že mu Mercedes dodá dostatočne konkurencieschopné auto, stane v blízkej budúcnosti majstrom sveta. Nestavil by však na to ani deravý groš.

„Hamiltonove vyhliadky budú závisieť od toho, aký konkurencieschopný bude Mercedes v roku 2024. So svojimi skúsenosťami ukázal, že vie využiť každú príležitosť, ktorá sa mu naskytne v kvalifikácii alebo v pretekoch.“

„Pochybujem však, že bude schopný opäť vyhrať šampionát a zrealizovať svoj sen o zisku ôsmeho titulu,“ dodal víťaz štyroch veľkých cien.