logo F1online.sk

Irvine: Ja by som Vettela vyplatil a okamžite ho vymenil

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2020

Sebastianovi Vettelovi sa tento rok končí zmluva a novú už nedostane. S ohľadom na situáciu, v akej sa Ferrari ocitlo, už má toho istotne plné zuby, no minulý týždeň aj napriek tomu vyhlásil, že z boja neutečie a v Maranelle zostane až do konca sezóny. Z prostredia F1 sa však vynárajú aj také ohlasy, že pre Scuderiu by bolo lepšie, keby Vettel skutočne odišiel — ak nie po vlastných, tak by ho mali vyniesť. Takýto názor zastáva bývalý pilot Ferrari Eddie Irvine.

“Tlak, akému čelí Ferrari, sa nedá ani opísať. Je to ťažká situácia, ale myslím si, že teraz je azda ešte ťažšia, pretože Ferrari musí pokračovať s jazdcom, ktorý vie, že na konci roka poletí,” komentuje udalosti z posledných týždňov Eddie Irvine pre Stats Perform News. “Lojálnosť sa vytratila a ich hlavnou nádejou je Leclerc. Myslím si, že to pokazilo celú dynamiku v tíme.”

Sebastian Vettel priznal, že keď mu vedenie oznámilo jeho koniec, zostal prekvapený. Irvine by bol na Binottovom mieste vraj ešte tvrdší a Vettela zaskočil o to viac. “Ak mám byť úprimný, Vettela by som sa pre tento rok zbavil. Zaplatil by som mu, nech odíde, a zobral nejakého mladíka — alebo hocikoho. Myslím si, že mať v tíme Vettela je deštruktívne. Ale asi na to mali svoje dôvody. Možno mu len nechceli zaplatiť toľko peňazí za ničnerobenie. Neviem.”

Uplynulý víkend bol pre Ferrari katastrofou. Po slabom kvalifikačnom výkone sa Vettel s Leclercom do pretekov pustili z desiatej a štrnástej priečky, ale prakticky už po troch zákrutách mohli zamieriť pod sprchy. Eddie Irvine sa zhoduje s väčšinou odborníkov, že za kolíziu je zodpovedný Leclerc, ale myslí si, že aj Vettel mal na nej svoj podiel.

“Vettelov problém je — a už som to povedal veľakrát —, že robí príliš veľa chýb,” pokračoval Irvine. “Minulý víkend, aj keď to bola Leclercova chyba, mu Vettel nechal úplne otvorené dvere.”

“Leclerca doslova ponúkol. Keď sa tam teda Leclerc vopchal, Vettel už musel zatočiť doprava, pretože po jeho ľavici bolo iné auto. Faktom však je, že mu nechal obrovskú medzeru, ktorá Leclerca vtiahla. Bola to Leclercova chyba, ale päť percent viny by som dal aj Vettelovi,” dodal.