logo F1online.sk

Kým nahradiť Hamiltona? Jordan Mercedesu odporúča Vettela, Coulthard Alonsa

Sebastian Vettel a Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Mercedes si už čoskoro bude musieť zháňať náhradu za odchádzajúceho Lewisa Hamiltona. Koho nemecký tím ustanoví za tímového kolegu Georgea Russella? Kandidátov sa núka viac než dosť – špecificky z radov mladých a nádejných pilotov. Eddie Jordan a David Coutlhard však Totovi Wolffovi odkazujú, aby stavil na overené mená: Fernanda Alonsa, prípadne Sebastiana Vettela.

Mercedes sa bude musieť čím skôr začať obzerať po náhrade za Lewisa Hamiltona, ktorý v roku 2025 prestúpi do Ferrari. Šéf nemeckého celku Toto Wolff by Brita najradšej nahradil niekým z dvojice Lando Norris – Charles Leclerc. Problém však spočíva v tom, že obaja spomenutí pretekári prednedávnom predĺžili kontrakty so svojimi tímami, a to hneď na niekoľko rokov.

Rakúšan, ktorý sa narodil v blízkosti slovenských hraníc, sa preto bude musieť obhliadnuť po niekom inom. Najväčšími kandidátmi na zisk sedačky v Mercedese sú Alex Albon, Carlos Sainz a Esteban Ocon, ale aj dvojica veteránov Fernando Alonso a Sebastian Vettel, ktorých by v kokpite „strieborného šípu“ videli najradšej Eddie Jordan s Davidom Coulthardom.

Prvý z menovaných by v prípade Mercedesu siahol po Sebastianovi Vettelovi, ktorý si v súčasnosti vychutnáva plnými dúškami motoršportový dôchodok.

„Byť na mieste Mercedesu, z krátkodobého hľadiska by som angažoval Sebastiana Vettela,“ nechal sa počuť 75-ročný Ír v podcaste Formula For Success. „A to preto, že je Vettel Nemec. Vydal by sa tým po stopách Michaela (Schumachera), ktorý opustil Ferrari a na záver kariéry zamieril do Mercedesu. Jednoducho povedané sa tu núka takáto možnosť.“

„Spomínalo sa tu aj meno Estebana Ocona, no mne sa zhodu okolností páči Alex Albon. Ten je tiež jednou z možností, ale vidím ho ako potenciálnu náhradu za Sergia Péreza o niekoľko rokov. Keby však bolo rozhodnutie na mne, prihliadal by som na to, akým smerom sa Formula 1 vyvíja. Stavil by som preto na Vettela, ktorý, myslím si, by bol dobrou voľbou.“

Druhý účastník podcastu, David Coulthard, by si na mieste Mercedesu rovnako ako Jordan upísal veterána. Zatiaľ čo však Ír preferuje Vettela, Škót Alonsa.

„Mať rozhodovaciu právomoc vo svojich rukách, pred Vettelom by som uprednostnil Alonsa,“ poznamenal víťaz trinástich veľkých cien. „Je na tom totiž po fyzickej stránke veľmi dobre,“ vysvetlil vo svojom zdôvodnení. „Navyše, vďaka pôsobeniu v Aston Martine si rozumie s dnešnými pohonnými jednotkami. Okrem toho má stále chuť po víťazstvách a nebojí sa chytiť príležitosť za pačesy,“ dodal Coulthard.

Súvisiace články