logo F1online.sk

Mazepin sa chce vrátiť do Formuly 1

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2022

Sen o Formule 1 bol krátky, ale zato intenzívny. Za rok sa síce Nikita Mazepin nedokázal poriadne presadiť a po športovej stránke za sebou zanechal nulovú stopu, avšak hravo to dobehol vo všetkých ostatných oblastiach. Za asi rok stihol nejednu kontroverziu a valná časť formulovej komunity mu dala najavo, že si jeho prítomnosť neželá. To však syna ruského oligarchu neodradí.

Rodák z Moskvy sa chce pokúsiť o návrat do Formuly 1. Jeho výsledky síce boli nevalné a povesť ešte horšia, stále sa však bude môcť spoľahnúť na svoje finančné zázemie. Je však možné, že vďaka neustále rastúcej trhovej hodnote Formuly 1, bude záujem o „platiacich“ pilotov v nasledujúcich rokoch klesať.

„Moja kariéra je teraz prerušená,“ povedal Mazepin v rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti. „Motoršport je však súčasťou môjho života už osemnásť rokov a nemám v úmysle skončiť. Udržiavam sa vo forme a dúfam v návrat do Formuly 1.“

„Ak sa mi to nepodarí, zvážim ďalšie možnosti. Napríklad ma láka pretekanie v púšti, Dakar je jednou z možností, podobne tak Silk Way Rally,“ dodal ruský pretekár.

Ten cestoval na predsezónne testy do Barcelony ako plnohodnotný pilot Formuly 1. Jeho situácia sa však z noci na deň radikálne zmenila po tom, čo jeho vlasť napadla susednú Ukrajinu. Keď si Mazepin v tretí deň barcelonských testov sadal do auta, už na ňom nenašiel ani ruskú trikolóru, ani logá spoločnosti Uralkali, prostredníctvom ktorej mu jeho otec kúpil miesto vo Formule 1.

Nikita napriek tomu živil šancu na pokračovanie svojej formulovej kariéry, až kým ju Haas po pár dňoch definitívne „uťal“ svojim rozhodnutím, ktorý následne „korunovala“ Európska únia zaradením Mazepina na svoj sankčný zoznam.

„Za jediný mesiac sa môj život drasticky zmenil,“ hovorí Mazepin. „Premýšľam o tom, že sa zúčastním niektorých pretekov tu v Rusku. Všetko v živote, či už dobré alebo zlé, má svoj začiatok a koniec.“

„Dúfam, že v mojom živote a mojej kariére dôjde k ďalšej zmene, tentokrát však pozitívnej,“ dodal ruský pretekár.