logo F1online.sk

Mazepin má plán na odchod z Ruska aj návrat do F1, do EÚ však stále nesmie vstúpiť

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2023

Prišiel, pobavil nás a odišiel, tak by sa dala zhrnúť krátka, ale zato intenzívna kariéra Nikitu Mazepina vo Formule 1. Ruský pretekár v najvyššej motoristickej triede ohúril všetkým, len nie rýchlosťou. Jedným z jeho „atribútov“ rozhodne boli aj veľkohubé vyjadrenia a tie ho neopustili ani po nútenom odchode z Formuly 1.

Kariéru tohto ruského pretekára zhŕňať nebudeme. Pôsobenie Mazepina vo Formule 1 ukončil prezident jeho vlasti Vladimir Putin rozpútaním nezmyselnej vojny na Ukrajine. Nedá sa však povedať, že by tým Formula 1 zvlášť utrpela, keďže neúčasti Mazepina a Veľkej ceny Ruska na nudnom okruhu v Soči nie je v podstate nikomu ľúto.

Sám však nestratil ani kúsok zo svojich ambícií a plánuje veľkolepý návrat. Rodák z Moskvy sa nedávno úspešne predstavil na Silk Way Rally, čo je v podstate ruská obdoba Dakaru. Svoju budúcnosť však v tejto disciplíne nevidí.

 „Urobil som to len pre radosť a našťastie tá radosť viedla až k víťazstvu v mojej triede,“ povedal Mazepin pre ruskú tlačovú agentúru TASS, na ktorú odkazuje portál CRASH.net. „Nevidím sa však ako profesionálny pretekár v rely. Silk Way je nádherné podujatie, ale aby ste sa na to pripravili ako jazdec, ktorý nejazdí rely, museli by ste dať všetko ostatné bokom.“

„Budem však pretekať sám za seba v novej disciplíne za hranicami Ruska, ale zatiaľ nie je nič podpísané, takže o tom nemôžem povedať viac,“ povedal Mazepin, podľa ktorého má byť táto nová kapitola začiatkom plánu na návrat do Formuly 1.

„Samozrejme, že túžim pokračovať vo svojej kariére. Mojím cieľom je návrat do Formuly 1, takže budem pracovať týmto smerom,“ dodal.

Na návrat do Formuly 1 však potrebuje istú „maličkosť“, a tou je vízum do Európy. On i jeho otec sú však od marca 2022 na sankčnom zozname Európskej únie, ktorá im taktiež zhabala ich luxusnú vilu na Sardínii. Kým teda EÚ nevymaže Mazepina zo svojho sankčného zoznamu, o návrate do Formuly 1 môže leda tak snívať.