logo F1online.sk

Súdu som doručil všetky dokumenty, povedal o spore s Haasom Nikita Mazepin

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2022

Súdny spor medzi tímom Haas a jeho bývalým jazdcom Nikitom Mazepinom sa môže začať. Americký celok aktuálne čelí na súde hneď dvom žalobám, prvú podáva fyzická osoba Nikita Mazepin, druhú právnická osoba – obchodná spoločnosť Uralkali.

Ako sa ukázalo na jar, Haas odmieta svojmu bývalému titulnému sponzorovi vrátiť finančné čiastky, ktoré vyplatil v rámci plnenia svojich zmluvných povinností v sezóne 2022. Napriek tomu, že monoposty americkej stajne niesli logá ruskej spoločnosti len počas jedného dňa predsezónnych testov, odmietli ich právnici vyhovieť žiadosti Uralkali o navrátenie finančných čiastok. A čo viac, v odpovedi požadujú od protistrany dodatočných niečo viac ako osem miliónov dolárov ako náhradu ušlého zisku.

Ozval sa aj bývalý pilot tejto stajne Nikita Mazepin, ktorý tvrdí, že Haas mu ešte stále dlhuje časť z jeho výplaty. Oficiálne ho prepustili v marci, takže fakticky bol asi tri mesiace zamestnancom Haasu a podľa zmluvy mal nárok na plat. Túto povinnosť si však americká stajňa zrejme nesplnila.

Nikita Mazepin preto sám začal ďalšie súdne konanie, v ktorom od stajne z Banbury žiada, aby svoje záväzky splnila. „Keď došlo k ukončeniu mojej zmluvy, Haas mi stále dlhoval plat za rok 2022, no tieto peniaze mi neboli vyplatené,“ povedal Mazepin v rozhovore pre Championat.com.

„Myslím si, že môj zamestnávateľ by mal byť povinný kompenzovať plat aspoň do momentu, keď došlo k môjmu prepusteniu a možno tiež vyplatiť určité odstupné. Keď vás celý svet kopne do… tak to možno nie je správne, ale to je len môj názor,“ dodal.

K tomu, v akom stave je súdny spor spoločnosti jeho otca s Haasom, sa Nikita vyjadriť nechcel. „Hovorím len o tom, že zmluvné podmienky neboli dodržané, to po prvé.“

„A po druhé, musíte si uvedomiť, že sme mali dva nezávislé kontrakty. Rozpad dohody s titulným sponzorom nemal žiadny priamy vplyv na moju budúcnosť v tíme. Takto to teda je, urobili dve od seba nezávislé rozhodnutia. Ja som svoje peniaze nevidel, preto ideme na súd,“ povedal Mazepin.

Na otázku, či už súdu doručil všetky potrebné dokumenty, odpovedal ruský pretekár jednoduchým: „Áno.“

Súvisiace články