logo F1online.sk

Tento šport potrebuje prehodnotiť svoje hodnoty, odkázal Mazepin

Günther Steiner a Nikita Mazepin
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2022

Nikita Mazepin už nie je súčasťou sveta Formuly 1, no s jeho vyjadreniami sa istotne budeme stretávať aj naďalej, keďže stále budí pomerne veľký záujem. A keďže ruský pretekár toho momentálne nemá na práci mnoho, na položené otázky odpovedá. Jeho rodinný biznis pritom pravdepodobne čaká súd s tímom Haas. V hre budú naozaj veľké peniaze.

Ako nás už pred časom informoval portál Motorsport.com, stajňa z Banbury odmietla požiadavku na vrátenie financovania, ktoré jej bývalý titulný sponzor – spoločnosť Uralkali – v tomto roku už poskytol. Okrem toho nechce vyplatiť ani mzdu Nikitu Mazepina a navrch toho všetkého žiada náhradu ušlého zisku vo výške 8,6 milióna dolárov.

Na otázku v rozhovore pre CNN, či si nemyslí, že mu jeho deklarovaná politická neutralita a neochota odsúdiť ruskú agresiu na Ukrajine, nemôže zabrániť v návrate do Formuly 1, ruský pretekár Nikita Mazepin odpovedal: „Každý má právo hovoriť aj právo mlčať a FIA mi ako najvyšší riadiaci orgán umožnila súťažiť ako neutrálnemu športovcovi.“

„Povedal by som však, že najväčším problémom pri návrate do športu je skutočnosť, že tímy si môžu ponechať sponzorské peniaze bez toho, aby splnili zmluvné podmienky. Dokonca si pýtajú viac, aj keď deklarujú, že peniaze z Ruska nechcú. Nie som si istý, ale podľa mňa potrebuje tento šport prehodnotiť svoje hodnoty,“ odkázal Mazepin.

Mazepin týmto vlastne potvrdil špekulácie, s ktorými nedávno prišiel Motorsport.com tvrdiac, že Haas skutočne odmieta vrátiť Uralkali požadované čiastky a ešte k tomu žiada náhradu ušlého zisku.

Na otázku, aké sú jeho šance na získanie sedačky vo Formule 1 v budúcnosti, Mazepin odpovedal: „V súčasnosti je na to ťažké odpovedať. Do Formuly 1 som sa pokúšal dostať sedemnásť rokov a nakoniec sa mi to aj podarilo. Je to však veľmi zanedbateľný problém v porovnaní s tým, čo sa vo svete momentálne deje.“

„Samozrejme, veľmi rád by som sa vrátil. Cítim, že tam mám hromadu nedokončenej práce. Musím však počkať, kým sa veci trochu upokoja. Ani neviem, s ktorým tímom by sa tak malo stať, pretože Haas urobil, čo urobil a nehrá najčistejšiu hru,“ dodal Mazepin.

Súvisiace články