logo F1online.sk

Mazepin o Schumacherovi: Výsledky hovoria samy za seba

mick-schumacher-nikita-mazepin-2022-title
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2022

Ruský pretekár Nikita Mazepin si v súčasnosti užíva voľno doma v Rusku. Jeho sen o Formule 1 netrval dlho a po ruskej invázii na Ukrajinu s ním Haas ukončil spoluprácu. Od svojej niekdajšej stajne to dostal písomne krátko predtým, než oznámila rozchod s Uralkali verejnosti. To sa Nikitovi stále nepozdáva a očakával aspoň hovor od svojho šéfa. Na Formulu 1 však nezanevrel.

Po hororových februárových udalostiach síce FIA nepristúpila k úplnému zákazu účasti ruských a bieloruských športovcov na podujatiach pod jej hlavičkou, avšak ani to Mazepinovi nepomohlo udržať si miesto. Haas podľa všetkého čelil tlaku aj zo strany ostatných partnerov, ktorí si neželali, aby sa ich meno objavilo bok po boku s Uralkali a ruskou trikolórou.

Americká stajňa sa po zvážení situácie rozhodla Mazepinovcom zamávať a nebola okolo toho žiadna sentimentalita. Kevina Magnussena privítal tím späť s otvorenou náručou. V celom tom nadšení zrejme nemal Günther Steiner potrebu sa so svojím niekdajším zverencom rozprávať.

„Prečo sa mi nikto neozval? Neviem,“ povedal Mazepin v rozhovore pre ruský Match TV. „Ak by však prepustili nejakého mechanika alebo niekoho, s kým som úzko spolupracoval, poslal by som mu správu na WhatsAppe bez ohľadu na môj postoj k nim alebo k manažmentu tímu.“

„Určite by mi uľavilo na duši, keby mi prišla nejaká SMS so slovami podpory, ale je to tak, ako to je,“ dodal.

Ruský pretekár však sentimentálny bol a jeho oficiálne stanovisko nemalo ďaleko od citového výlevu. Zakončil ho tým, že bol pripravený súťažiť pod neutrálnou vlajkou, čo mu však Haas neumožnil. Aj preto založil iniciatívu We Compete As One, ktorého úlohou je pomôcť športovcom, ktorí nemôžu súťažiť z „politických dôvodov“.

Toto stanovisko sa však zakrátko stalo redundantným, pretože už o pár hodín neskôr sa on i jeho otec ocitli na sankčnom zozname Európskej únie. Mazepin by tak bez ohľadu na rozhodnutie Haasu alebo FIA v tejto sezóne jazdiť nemohol.

V uvedenom rozhovore dostal aj otázku týkajúcu sa jeho bývalého tímového kolegu Micka Schumachera, ktorý neprežíva práve jednoduché obdobie. „Povedal by som, že výsledky hovoria samy za seba. Nemám k tomu viac, čo by som povedal,“ prehlásil Mazepin.

V ďalšej z otázok bol spytovaný, či by sa do Formuly 1 ešte chcel vrátiť, na čo Nikita odpovedal bez váhania. „Pri prvej príležitosti by som hneď skočil späť za volant. Zázraky sa dejú,“ povedal na margo skutočnosti, že jeho návrat sa javí ako prudko nepravdepodobný.

„Myslím si, že keby ste sa Kevina Magnussena na konci februára opýtali, či sa mu ešte podarí niekedy vrátiť, určite by vám povedal, že sa to už určite nestane. Hovorím vám, všetko je možné. Magnussen je po prestávke v dobrej forme, osvedčil sa a ja plánujem urobiť to isté. Chcem zopakovať jeho úspešný príbeh,“ prehlásil Mazepin odvážne.

Súvisiace články