logo F1online.sk

Steiner neľutuje, že v roku 2020 vsadil na dvojicu Schumacher-Mazepin

mick-schumacher-nikita-mazepin-2022-title
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 11. 2022

Zatiaľ čo pred dvoma rokmi sa v tíme Haas rozhodli dať priestor nováčikom, v budúcej sezóne vsadia na overené mená, keď budú farby americkej stajne hájiť Kevin Magnussen s navrátilcom Nicom Hülkenbergom. Günther Steiner obhajuje angažovanie 35-ročného Nemca, no zároveň tvrdí, že chybou nebolo ani obsadenie Schumachera s Mazepinom v roku 2020.

Hülkenberg sa do najvyššej motoristickej súťaže vráti po trojročnej odmlke, počas ktorej nanajvýš niekoľkokrát zaskakoval za jazdcov Racing Pointu či Aston Martinu. V tíme Haas pri jeho podpísaní zavážilo najmä to, že disponuje množstvom cenných skúseností.

„Bol v F1 dlho, dlho pôsobil v tímoch v strede poľa, takže vie, ako fungujú, ako ich zlepšiť,“ nechal sa počuť Günther Steiner. „Kdekoľvek bol, tím vždy robil pokroky, a to je aj naším cieľom – dosiahnuť pokroky v Haase.“

„Na získanie skúseností je potrebný čas a ten momentálne nemáme, pretože sa chceme posunúť dopredu. Nechceme byť tam, kde sme teraz, chceme sa zlepšiť.“

Práve kvôli okamžité progresu chcú v Haase aktuálne vsádzať na skúsenosti, a nepokračovať tak vo filozofii uprednostňovania mladých jazdcov, ktorú začali uplatňovať v roku 2020, keď Magnussena s Grosjeanom nahradili už spomínaní Schumacher a Mazepin.

Keďže Mazepina nahradil po roku pôsobenia v F1 paradoxne Magnussen, ktorý predtým prišiel o sedačku v prospech Rusa, a Schumachera Hülkenberg, vynára sa legitímna otázka, či Steiner neľutuje odklon od skúsených jazdcov v posledných sezónach, keď koniec-koncov na nich začal aj tak opäť vsádzať.

„Vôbec nie,“ poznamenal Steiner. „Pred dvoma rokmi sme boli v inej pozícii a teraz sme opäť v inej pozícii. Myslím si, že teraz sme vo Formule 1 vo všeobecnosti v oveľa lepšej pozícii ako pred dvoma rokmi, keď sme museli nájsť riešenia, ako budeme vôbec schopní pokračovať,“ dodal svojrázny Tirolčan, ktorý týmto vyjadrením naznačil, že v prípade angažovania Mazepina zohrali svoju úlohu aj peniaze.