logo F1online.sk

Bottas kritizuje “agresívneho” Strolla, tomu prišli verdikty komisárov “čudné”

Valtteri Bottas a Lance Stroll
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala11. 4. 2022

Ak by sme mali po víkende v Austrálii známkovať jazdcov, Lance Stroll by zrejme dostal jedno z najhorších hodnotení nielen medzi fanúšikmi, ale aj pilotmi samotnými. Obzvlášť ťažké srdce má naňho Valtteri Bottas, ktorého v nedeľu trápil veľkú časť pretekov. Stroll zas ukazuje prstom na komisárov.

Valtteri Bottas si toho so Strollom užil viac ako dosť. Dlho bol za ním zaseknutý, pričom predbehnúť sa mu ho podarilo až v 39. kole pretekov. Potom nasledovala fáza VSC, na ktorej konci však fínsky pretekár zaspal. Lance Stroll sa cez neho prepasíroval v tretej zákrute, ba dokonca ho vytlačil z trate, čo Bottas okamžite hlásil tímu vo vysielačke.

“On je jedným z najagresívnejších jazdcov v štartovom poli a dnes za to zaplatil,” poznamenal Valtteri Bottas pripomínajúc päťsekundovú penalizáciu pre Kanaďana. Neskôr po pretekoch však Bottas zhodnotil, že táto časť ich vzájomného duelu sa dala zaradiť do kategórie “hraničný pretekový incident”.

Komisári v konečnom dôsledku Strolla nepotrestali za vytlačenie Valtteriho Bottasa, ale za jeho obranný štýl. Na rovinkách i v brzdných zónach mával monopostom zo strany na stranu, pričom podľa pravidiel smie jazdec zmeniť líniu len raz.

“To mávanie mi veľmi sťažovalo rozhodovanie, kam sa mám vybrať. Bolo to tak trochu na hrane,” zhodnotil pilot Alfy Romeo. “Nuž a ten samotný manéver, keď ma vytlačil z trate… Nemyslím si, že takto by ste mali pretekať.”

Lance Stroll dostal trest už v tréningu za spôsobenie kolízie s Nicholasom Latifim. Keď dostal penalizáciu aj v pretekoch, už mal toho dosť, aj keď na jeho konečný výsledok to napokon nemalo žiaden vplyv.

“Ja tomu nerozumiem, ostatní chlapci mávajú s autom celý čas,” posťažoval sa Stroll. “Na rovinke môžete mávať, pokiaľ nemávate vo chvíli, keď sa chlapík k vám začne veľmi blížiť. Ja som tam mával, aby som mu prerušil jazdu v zákryte, nesnažil som sa brániť. A potom ma za to potrestali. Momentálne vydávajú veľa čudných verdiktov.”

K súboju po skončení fázy VSC ešte Stroll doplnil: “Bolo to na limite. Zaspal na reštarte, a tak som ho dostal.”

Kanaďan napokon odchádza domov bez bodu, Valtteri Bottas sa však do prvej desiatky prebojoval. Na štyri body sa aj poriadne nadrel. “To veru áno, od začiatku až do konca som šiel úplne naplno a bojoval som. Niekedy som stratil jednu alebo dve priečky, ale podarilo sa mi ich získať späť, takže celkovo sme mali dobré preteky, dobrú stratégiu. Pri safety care sme mali trochu smolu, pretože sme zastavili priamo pred jeho výjazdom, ale odhliadnuc od toho to bolo OK.”

Súvisiace články