logo F1online.sk

Leclerc v Austrálii dominoval a má prvý kariérny grand slam

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 4. 2022

Monacký pretekár Charles Leclerc absolútne dominantným spôsobom ovládol Veľkú cenu Austrálie. Ferrari v Melbourne pripomenulo časy Michaela Schumachera a neohrozene víťazia. Na stredne tvrdých i tvrdých pneumatikách bola Scuderia najrýchlejšia. Katastroficky dopadol tento víkend pre Carlosa Sainza a Maxa Verstappena, ktorí nedokončili. Na pódiu Leclerca doplnili Sergio Pérez a George Russell.

Štart pretekov prebehol pomerne pokojne. Charles Leclerc si podržal vedenie a Max Verstappen zostal druhý. Skvelý štart mal Lewis Hamilton, ktorý si polepšil o dve miesta a zaradil sa na tretie pred Péreza. Absolútne katastrofálne dopadol Carlos Sainz. Ten zvolil tvrdé pneumatiky a na štarte sa prepadol o päť miest. V úsilí získať všetko späť urobil španielsky pretekár chybu, roztočil sa a zapadol v štrku. Takto skončil Carlosov víkend-horor.

Na trať preto musel vyjsť safety car a po reštarte sa mohol Sainz bezmocne prizerať, ako jeho Ferrari dominuje. V pretekovom tempe sa totiž Red Bull extrémne trápil a pneumatiky (hlavne predné) začali „červeným býkom“ neskutočne odchádzať. Pérez síce dokázal predbehnúť Hamiltona, no monopost RB18 sa na viac nezmohol, pretože doslova zožral svoje gumy. Leclerc bol miestami o viac ako sekundu na kolo rýchlejší.

Boli to teda práve „redbulláci“, ktorí odštartovali zastávky v boxoch. V 18. kole zamieril k mechanikom Verstappen, krátko nato zastavil aj Pérez, na ktorého v závere jeho stintu už útočil Lewis Hamilton. Nasledovali aj ďalší, vrátane Leclerca, ktorý si mohol dovoliť pár kôl počkať, keďže jeho náskok pred Maxovým pitstopom bol už na úrovni ôsmich sekúnd.

V 23. kole musel vyjsť na trať opäť safety car, pretože Sebastian Vettel sa roztočil a skončil v múre. To dokonale využil George Russell, ktorý prezul a na trať sa vrátil na treťom mieste. Nezastavil však Alonso, ktorý sa na tvrdých gumách ocitol pred Hamiltonom a Pérezom.

Leclerc reštart nezvládol najlepšie a Verstappen sa vrhol do útoku. Monačan si svoje vedenie zubami-nechtami udržal a následne začal opäť budovať svoj náskok. V nasledujúcej fáze sa nám o akciu starali hlavne piloti na tvrdých pneumatikách, hlavne Alonso a Magnussen, ktorí neprezuli a stali sa obeťami jazdcov, ktorí v boxoch boli.

Pérez mal v tejto fáze pretekov tempo a tlačil na Russella. V 36. kole sa mexickému pretekárovi podarilo Georgea predbehnúť a zaradil sa na tretie miesto. Charles Leclerc medzitým absolútne dominoval. Miestami bol o sedem alebo osem desatín na kolo rýchlejší ako Verstappen.

V 40. kole postihla Red Bull ďalšia katastrofa. Max Verstappen to odstavil pravdepodobne pre poruchu pohonnej jednotky a odstúpil. Krátku fázu virtuálneho safety caru využili Alonso s Magnussenom na prezutie, Albon však zostal na trati a pokračoval na hardoch. Leclercov náskok na čele sa po vypadnutí Maxa razom vyšvihol na trinásť sekúnd.

V záverečnej tretine pretekov sa nám o šou starali hlavne muži v strede poľa. Dopredu sa snažil predrať Alonso, ktorý sa chcel dostať skrz vláčik pomalších monopostov. Ani na jeho Alpine však stredne tvrdé pneumatiky vôbec nefungovali.

Pérez urobil osem kôl pred koncom v predposlednej zákrute chybu a začal sa triasť o svoju druhú priečku. Leclerc medzitým na čele zbieral sedem alebo osem desatín v každom kole. Monačan urobil všetko správne, vybojoval pole position, zajazdil najrýchlejšie kolo, viedol vo všetkých kolách veľkej ceny a má prvý kariérny grand slam. Na pódiu ho doplnili Pérez a Russell.

Bodovali tiež Hamilton, Norris, Ricciardo, Ocon, Bottas, Gasly a Albon. Príbeh sám osebe je práve britsko-thajský pretekár, ktorý odjazdil celé preteky na tvrdých pneumatikách. Alex zastavil až v predposlednom kole a obrovským overcutom sa dostal na desiate miesto.