logo F1online.sk

Mazepin sa opäť ohradil voči sankciám uvaleným na ruských športovcov

Nikita Mazepin
© Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková7. 4. 2022

Ruský pilot F1 Nikita Mazepin bol ešte pred sezónou 2022 vylúčený z tímu Haas. Americká stajňa sa rozhodla prerušiť styky s ním, ako aj s ruským sponzorom Uralkali po tom, ako Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu. Mazepinove najnovšie vyjadrenia deklarujú, že stále nesúhlasí so sankciami na ruských športovcov, a to aj napriek skutočnostiam, ktoré počas víkendu o agresii jeho krajiny vyplávali na povrch.

Ako sme už informovali, Mazepin bol spoločne so svojím otcom, vlastníkom spomínanej spoločnosti Uralkali, zaradený na sankčný zoznam EÚ či Spojeného kráľovstva. Vo vyhlásení Európskej únie je Nikitov otec dokonca označený za „člena najbližšieho okruhu Vladimíra Putina“.

Ani to nebráni dvadsaťtriročnému pretekárovi v odvážnych verejných vyhláseniach. Pred pár týždňami napríklad oznámil, že spolu s otcom plánuje založiť nadáciu s názvom „Súťažíme ako jeden“, ktorej cieľom bude finančne a psychologicky podporovať športovcov, vylučovaných zo svojich súťaží.

Následne sa Mazepin na chvíľu odmlčal, aktuálne však priamo z Moskvy poskytol rozhovor pre Hardtalk BBC, v ktorom k tejto veci zaujal rovnaký postoj. Paradoxne, urobil to len pár dní po tom, ako médiami preleteli fotografie z ukrajinskej Buče, poukazujúce na nepredstaviteľné zverstvá páchané ruskou armádou. „Nesúhlasím s tým, aby sa na nás vzťahovali sankcie. Už skôr som povedal, že proti tomu mienim bojovať.“

„Možno teraz na to nie je ten správny čas, ale ak sa pozriete na celú situáciu, ktorá sa deje celkovo voči športovcom, tak ide o snahu zničiť kultúru mojej krajiny,“ vyhlásil ruský športovec. Je možné, že tým odkazoval aj na najnovšie problémy najlepšieho ruského tenistu Daniila Medvedeva, ktorému hrozí zákaz štartu na tohtoročnom Wimbledone, ak sa priamo nevyjadrí proti Putinovi.

Súčasťou rozhovoru bola samozrejme aj otázka, po ktorej bol Mazepin nútený predstaviť svoj pohľad na vojnu. „Žijem v tom istom svete ako vy, aj keď možno od vás tri až štyri hodiny cesty lietadlom, ale je veľmi bolestivé pozerať sa na to, a to na mnohých úrovniach.  

„Moje pocity ako u človeka a ako u niekoho, kto chce žiť vo veľmi pokojnom svete sa zjavne zmenili. Ale budem k vám úprimný, vidím obrovské riziko v tom, že o tomto prípade vôbec niečo poviem, pretože nikdy neuspokojím všetkých, a preto budem verejne mlčať,“ dodal mladý pretekár a odmietol tak bližšie komentovať samotný konflikt.