logo F1online.sk

Bottas hodnotí štart do novej sezóny slovami “ideálny scenár”

Valtteri Bottas a Kevin Magnussen
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2022

Alfa Romeo vstúpila do nového ročníka Formuly 1 v dobrej forme. V porovnaní s vlaňajškom sa vytiahla až niekam na hranicu najlepších tímov zo zvyšku sveta. Aj napriek tomu, že výsledkovo na tom mohla byť ešte o čosi lepšie, je Valtteri Bottas spokojný, keď si porovná realitu s vlastnými očakávaniami.

Valtteri Bottas si po rozlúčke s Mercedesom vyberal medzi Williamsom a Alfou Romeo, a napokon sa rozhodol správne. Williams totiž okupuje posledné priečky, zatiaľ čo Alfa Romeo Bottasovou zásluhou obsadila v Bahrajne šieste miesto a v Saudskej Arábii nechýbalo veľa, aby si podobný výsledok zopakovala. Žiaľ, tím z Hinwilu doplatil na technické problémy.

V interview pre motorsport.com však Valtteri Bottas hodnotí doterajší priebeh ročníka kladne. “Myslím si, že toto je najlepší možný scenár našej prvej spoločnej sezóny, aký som si len mohol predstaviť na základe informácií, ktoré som mal.”

“Takže áno, určite som spokojný so svojím rozhodnutím. A spokojný som aj celkovo, takže áno, baví ma to. Ak sa nám bude dariť vylepšovať monopost, tak bezpochyby by sme aj v budúcnosti mali byť schopní bojovať o Q3 a umiestnenia v najlepšej desiatke. To rád vidím,” pokračoval rodák z krajiny tisícich jazier.

V Alfe Romeo sa však nechcú uspokojiť s pozíciou štvrtého najlepšieho tímu v štartovom poli. Motiváciu stajne zvyšuje aj pohľad na trápiaci sa Mercedes. Na zranenú šelmu by si zrazu chceli zapoľovať aj oni a časom sa stať najbližšími prenasledovateľmi Red Bullu a Ferrari.

“Myslím si, že toto musí byť naším cieľom. Zdá sa, že sme na tom boli viacmenej rovnako ako v Bahrajne, aj keď som si myslel, že to bude náročnejšie,” poukazuje na doposiaľ vyrovnané výkony monopostu s označením C42. “Zacieliť na to, aby sme sa stali najlepším tímom zo zvyšku sveta, je dobrá motivácia, je to dobrý cieľ. Snáď sa napokon v pretekoch dokážeme dostať aj do boja o piate priečky, to by bol pre nás veľký krok vpred.”

Valtteri Bottas v Džidde odstúpil pomerne nenápadne; oveľa viac rozruchu v tom istom čase spôsobili vypadnutia Fernanda Alonsa a Daniela Ricciarda, ktorí dokázali dokrivkať len na vjazd do boxovej uličky.

Fín odstúpil kvôli prehriatiu pohonnej jednotky. V tíme si všimli zvyšujúce sa teploty už skôr, a tak Bottasa povolali do boxov. Mechanici vyčistili otvory chladenia, no keď ani to nepohlo s teplotami, monopost bolo treba odstaviť.

“Teploty motora začali stúpať, najskôr len trochu, no potom naozaj dramaticky. Nijako sme ich nedokázali zastaviť,” vysvetľuje Bottas. “Pravdepodobne nejaký únik. Nakoniec sme auto odstavili, aby sme nepoškodili motor.”

“Až dovtedy sme mali dobré preteky, bojoval som s Fernandom, ktorý napokon tiež odstúpil. Súperili sme teda o šieste miesto. Z auta som mal dobrý pocit, mali sme aj dobrú rýchlosť. Ak niečo, tak nad Alpinom sme mali mierne navrch, takže to nebolo zlé,” poznamenal.

Súvisiace články