logo F1online.sk

Jazdci by chceli o budúcnosti Saudskej Arábie diskutovať, Domenicali krajinu tvrdo bráni

Požiar v Džidde
© Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 3. 2022

Formula 1 sa nemôže vydať do Saudskej Arábie a čakať, že tento krok nebude nikto spochybňovať. Krajina vykúpila svoje miesto v kalendári obrovskými miliónmi, no tie dve podujatia, ktoré sa tu zatiaľ konali, boli plné obrovských nepríjemností. Je zrejmé, že jazdci sa pokúšajú túto problematiku otvoriť, zástupcovia športu na druhej strane strkajú hlavu do piesku.

Piatkové raketové útoky na Džiddu ukázali v plnej nahote všetky problémy, kvôli ktorým by Formula 1 nemala v Saudskej Arábii pretekať. Táto krajina patrí k najväčším porušovateľom ľudských práv na svete. V roku 2015 sa jej ozbrojené sily zapojili do občianskej vojny v Jemene a treba povedať, že Saudi svoju úlohu v konflikte absolútne nezvládli.

A čo viac, ohrozili aj samotný cirkus Formuly 1, keď nedokázali zneškodniť piatkové útoky jemenských povstalcov. Tí zasiahli zariadenia asi iba desať kilometrov od okruhu, čo takmer viedlo k zrušeniu celého podujatia. FIA, Formula 1 i šéfovia tímov nemali obavy, boli to len jazdci, ktorí naznačili, ako by to vo Formule 1 malo vyzerať. V piatok diskutovali do neskorej noci a napokon sa rozhodli v súťažnom víkende pokračovať. Týmto však celá diskusia nemusí skončiť.

„Myslím si, že po pretekoch nás čakajú nejaké diskusie, pretože to, čo sa stalo za posledných 24 hodín je… určite dobrá téma do diskusie a treba zvážiť, čo urobíme smerom do budúcnosti,“ povedal po skončení kvalifikácie na margo budúcnosti podujatia v Saudskej Arábii Carlos Sainz.

Súhlasia s ním aj Sergio Pérez a Charles Leclerc, ktorí na to boli tiež opýtaní. „Myslím si, že my ako šport budeme určite musieť zvážiť, čo ďalej a čo je pre nás najlepšie smerom do budúcna,“ povedal Pérez.

„Áno, súhlasím,“ prikývol Leclerc. „Nechcel by som však práve teraz príliš hovoriť o detailoch, určite by sme o tom však po pretekoch mali diskutovať, keď sa to celé upokojí. Pozrieme sa na to spätne a potom uvidíme.“

Určite je zaujímavé, že priamo v Saudskej Arábii nechce nikto hovoriť o Saudskej Arábii, čo môže naznačovať naozaj všeličo. Tešiť nás môže aspoň to, že niekto o tejto téme vôbec chce hovoriť. Vyzerá to totiž tak, akoby celému FOM na čele so Stefanom Domenicalim zalepila ústa desaťročná zmluva v celkovej hodnote pol miliardy.

Ani piatkové udalosti neprimäli talianskeho manažéra ustúpiť a naďalej razí jednoznačnú rétoriku. Formula 1 vraj určite neuprednostnila komerčné aspekty pred morálkou.

„Nie, to podľa mňa nie je správne uvažovanie,“ prehlásil Domenicali pre Sky Sports. „Ak mám byť úprimný, tak našu morálku nemôže nikto súdiť. Musíte zvážiť všetky aspekty.“

„Kde je tá hranica? To je otázka. Naša pozícia je, a vždy bude, že chceme mať našou činnosťou pozitívny dopad na všetky politické aspekty a pomôcť k čo najlepšiemu životu na všetkých úrovniach. Toto je náš prístup, ktorý budeme v budúcnosti raziť na celom svete,“ dodal Domenicali.

Na priamu otázku o tom, či by mohol nad Veľkou cenou Saudskej Arábie do budúcna visieť otáznik, odpovedal: „Nie je to o otáznikoch, ale o porozumení situácii.“

„Nie sme slepí, ale nesmieme zabúdať na jednu vec, táto krajina a šport robia obrovské kroky vpred. Nemôžete predpokladať, že vyše tisícročnú kultúru zmeníte mihnutím oka,“ hovorí Domenicali.

„Do svojho pokroku investujú obrovské zdroje. Nezabúdajte, že pred pár rokmi tu ženy nemohli ani šoférovať. Teraz sú tu s nami, sú na rošte a fandia nášmu športu. Významne zmenili svoje zákony, aby sa toto mohlo uskutočniť. Musíme teda zvážiť aj to,“ povedal 56-ročný Talian.

„Samozrejme, vo vnútri existuje napätie a sú tu veci, ktoré treba zlepšiť. Nechceme byť politickí, ale ja skutočne verím, že v modernizácii krajiny zohrávame dôležitú úlohu,“ dodal Domenicali, ktorý si tiež nemyslí, že Saudská Arábia by kvôli konfliktu s Jemenom bola v podobnej situácii ako Rusko, ktoré momentálne vedie útočné vojenské operácie na Ukrajine.

Slová o modernizácii sú síce pekné, ale treba si uvedomiť fakty. Okrem krvavej vojny v susednom Jemene, v ktorej si Saudi rozhodne neberú „servítky“ a príliš sa nezoberajú rozdielom medzi vojenským a civilným cieľom, je otvorená diskriminácia zakorenená priamo v právnom systéme krajiny.

Pripomíname, že dva týždne pred začiatkom podujatia došlo v Saudskej Arábii k brutálnej hromadnej poprave 81 mužov hlásiacich k šítskej vetve islamu. Mimochodom, k nej sa hlásia aj jemenskí Hútíovia, ktorí vedú so Saudmi krvavú vojnu a práve oni mali na svedomí piatkový raketový útok na infraštruktúru v Džidde.

Súvisiace články