logo F1online.sk

Niektoré štáty hostia F1 len vďaka peniazom, tvrdí Bottas. Kde by sa malo podľa Fína pretekať?

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Valtteri Bottas priznal, že nie je fanúšikom niektorých podujatí, ktoré sú podľa Fína súčasťou kalendára Formuly 1 iba preto, že do rozpočtu kráľovnej motoršportu prispievajú ročne nemalým balíkom peňazí. Neprezradil však presne, ktoré má na mysli. Na druhej strane ale veľmi konkrétne pomenoval krajinu, ktorá by mala hostiť veľkú cenu. Čo myslíte, ktorá mu ako prvá prišla na um?

V posledných rokoch pribúda v pretekovom kalendári čoraz viac podujatí, ktoré hostia, povedzme, nie zrovna demokratické štáty. Krajiny ako Saudská Arábia a spol., ktorých domáca a zahraničná politika je častým terčom kritiky, by do vôd Formuly 1, nemať neobmedzené finančné prostriedky, nikdy nenačreli.

Takto však majú svoje miesto takpovediac zabeštelované na veky vekov – čo sa nepáči Valtterimu Bottasovi, ktorý je v krajnom prípade pripravený postaviť sa krajinám nerešpektujúcim demokratické princípy na odpor.

„Milujem pretekanie, je to moja vášeň a som za to platený,“ vyslovil sa Valtteri Bottas pre médiá. „Idem tam, kde sa preteká, pretože chcem mať príležitosť bojovať o body a pokúsiť sa dosiahnuť svoj cieľ – v princípe je to jednoduché.“

Následne sa rozhovoril o čosi viac a pripustil, že zatiaľ čo do niektorých destinácií by najradšej už nezavítal, privítal by, ak by preteky Formuly 1 hostilo na pravidelnej báze napríklad také Fínsko.

„Ak by som si mohol vybrať, ktoré preteky budú súčasťou šampionátu a ktoré nie, asi by som niektoré zo súčasných vynechal a zamenil ich napríklad za preteky vo Fínsku, ale taký je proste šport. Občas sa jednoducho musíš zmieriť s tým, aké to je, hoci to nie je zrovna ľahké.“

„Vždy tu bude určitá (negatívna) spätná väzba a kritika (voči niektorým podujatiam), ale úprimne si myslím, že sa v tom dá nájsť aj veľa dobrých vecí. Je to však kontroverzné (že hostia preteky F1 štáty ako Saudská Arábia, pozn. red.).“

„Nechcem menovať žiadne konkrétne krajiny, ale niekedy si pokladám otázku, prečo v tých či oných krajinách pretekáme, a vždy dospejem k tej istej odpovedi: ´Pretože majú peniaze´,“ povedal na plné ústa to, čo si všetci myslíme a vieme, Valtteri Bottas.

Súvisiace články