logo F1online.sk

Saudská Arábia by chcela dve veľké ceny: Aj my máme veľký trh a dopyt

Džidda, Saudská Arábia, vlajka
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Aj keď sa nejedná o žiadny klasický okruh, získala si Džidda obrovské množstvo priaznivcov. Rýchly a náročný okruh predstavuje pre pilotov i monoposty obrovskú výzvu. Stojí však za zmienku, že tento okruh nemal byť stálym dejiskom Veľkej ceny Saudskej Arábie. Tá sa má presťahovať do mesta, ktoré dnes ešte ani neexistuje. Niet preto divu, že saudskoarabská kráľovská rodina myslí vo veľkom a doma chce hneď dve veľké ceny.

V súčasnosti majú viac ako jedno podujatie dve krajiny. Okrem USA, kde majú hneď tri, to je Taliansko s Monzou a Imolou. Do tohto exkluzívneho klubu by raz chcela patriť aj druhá najväčšia krajina arabského sveta.

„Saudská Arábia je veľmi veľký trh a máme silnú ekonomiku. Takže myšlienka usporiadať tu dve veľké ceny je uskutočniteľná,“ povedal médiám prezident Saudskej automobilovej a motocyklovej federácie princ Chálid bin Sultán Ál Faisal.

„F1 rastie a je tu po nej veľký dopyt. Saudská Arábia je veľká a jednotlivé regióny sú od seba veľmi vzdialené, čiže je to ako v USA, kde majú tri veľké ceny, pretože trh a dopyt sú tam veľké,“ dodal.

Ako sme už uviedli, Džidda bola plánovaná len ako dočasná destinácia pre Formulu 1. Znie to síce šialene budovať taký drahý a dlhý okruh len ako dočasné útočisko pre F1, ale v Saudskej Arábii si to môžu dovoliť. Podľa ich plánov sa mala Formula 1 neskôr presunúť na okruh západne od hlavného mesta Rijád, kde má vyrásť úplne nové mesto Al-Kiddija s okruhom homologizovaným na preteky F1 aj MotoGP.

Saudom však zatiaľ nejdú veci podľa plánu a projekt mešká. V skutočnosti sa malo pri Rijáde podľa pôvodných plánov pretekať už v tomto roku, ale sťahovanie z Džiddy do Kiddije zostáva v nedohľadne.

„Budú tam hotely, budú tam parky, bude tam všetko možné,“ opisuje zábavné mesto na spôsob Las Vegas princ Chálid. „Ešte sme sa nerozhodli a sú tu ďalšie veci, ktoré musíme zvážiť. Ak by sme chceli dve veľké ceny, bude to praktické a uskutočniteľné pre FOM a tímy?“

„Okruh v Džidde sme postavili, aby tu zostal. Takže teoreticky môžeme zorganizovať dve veľké ceny a nebudem prekvapený, ak sa v blízkej budúcnosti uskutočnia v Saudskej Arábii dve veľké ceny,“ dodal.

Ten vyslovil ešte jednu zaujímavú myšlienku. V roku 2024 by sa Saudská Arábia mohla vrátiť na záver kalendára. V budúcom roku totiž začína ramadán skôr, takže nebude možné vtesnať Bahrajn aj Saudskú Arábiu na úvod sezóny. Džidda tak bude buďto otváracím podujatím sezóny alebo sa presunie na jej záver.

„Buď to bude Saudská Arábia alebo Bahrajn. Po skončení ramadánu v apríli a máji je horúco. Marec je teda úplne posledným termínom s vhodným počasím. V opačnom prípade sa podujatie presunie na október alebo aj neskôr, keď bude počasie opäť prijateľné,“ povedal jeden zo šéfov saudskoarabského podujatia.