logo F1online.sk

Saudská Arábia predstavila okruh s prevýšením ako v Spa. F1 sa sem presťahuje v roku 2028

Qiddija, Saudská Arábia
© Qiddiya Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2024

Druhé preteky sezóny 2024 sa uskutočnia v Saudskej Arábii. Bude to už štvrtý ročník veľkej ceny, ktorá pre potreby podujatia plánovala postaviť hneď dva miliardové okruhy. Ten v Džidde si pre svoju rýchlosť a adrenalín získal sympatie pilotov a verejnosti. Slúžiť však mal len ako dočasné riešenie. Podujatie by sa o pár rokov malo presťahovať do mesta, ktoré dnes v podstate ešte neexistuje.

Saudská Arábia oficiálne oznámila budúce dejisko pretekov Formuly 1 vo svojej krajine. Pravdepodobne od roku 2028 sa podujatie presťahuje do mesta Qiddija neďaleko Rijádu, ktoré sa v súčasnosti ešte len buduje. Jeho súčasťou bude aj obrovský pretekársky okruh, ktorého dizajn Saudi predstavili pred Veľkou cenou Saudskej Arábie 2024.

Na svete sú prvé digitálne snímky novej trate, ktorá bude veľmi rýchla a dlhá. S rýchlosťami presahujúcimi 320 kilometrov za hodinu a 21 zákrutami má predstavovať výzvu pre jazdcov aj techniku. Jazdiť sa bude proti smeru hodinových ručičiek a mená návrhárov okruhu – Alex Wurz a Hermann Tilke – sú fanúšikom dobre známe.

Nič z toho však nebude špecialitou ani dominantou nového okruhu. Podľa architektov dosiahne prevýšenie až 108 metrov, čím prekoná aj belgické Spa-Francorchamps s prevýšením 103 metrov. Dominantou trate bude tzv. Čepeľ, čo je úvodná zákruta osvetlená LED-diódami, ktorá stúpa až do výšky 70 metrov, čo je ekvivalent 20-posdchodovej budovy.

Zámerom je, aby trať Qiddiya Speed Park kombinoval prednosti permanentných a mestských okruhov. K dispozícii bude hneď niekoľko konfigurácií a kombinovať bude rýchle i pomalé sekcie.

Projekt pôsobí viac ako ambiciózne. Architekti napríklad nechcú budovať tradičné tribúny. Miesto toho vznikne „viacero vyhliadkových bodov a vyhliadkových terás“. Súčasťou zariadenia bude aj priestor pre koncerty a horská dráha Six Flags, ktorá povedie paralelne s traťou.

Stavba sa nachádza 30 kilometrov od saudskoarabského hlavného mesta Rijád a je súčasťou nového veľkého zábavného a obchodného komplexu. Mike Reininger, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Qiddiya, ktorá stojí za okruhom, už skôr povedal pre Motorsport.com: „Budujeme okruh tak, aby sme boli schopní hostiť podujatia MotoGP, WEC, regionálne a národné šampionáty a tiež Formulu 1. Budujeme zázemie, aby sme nakoniec mohli hostiť najväčšie a najlepšie motoristické podujatia, a to naozaj vo všetkých kategóriách.“