logo F1online.sk

Saudská Arábia by chcela mať v kalendári dve veľké ceny

Džidda, Saudská Arábia, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala16. 10. 2022

Formula 1 čoraz ochotnejšie navštevuje bohaté krajiny na Blízkom východe. Veľká cena Saudskej Arábie sa v šampionáte F1 objavila prvýkrát vlani, no už teraz sa skloňuje možnosť zorganizovania dvoch pretekov. Miestni avizujú, že sa o to pokúsia.

Kalendár F1 sa síce darí nafukovať, no o miesto v ňom je čoraz väčší záujem. Novým podujatiam preto niekto musí uvoľniť termín. Nanešťastie sa zdá, že do budúcna budú vypadávať skôr historické preteky a nahrádzať ich budú krajiny s obrovským kapitálom, aj keď bez motoršportovej kultúry.

Saudskoarabské kráľovstvo chce pritiahnuť Formulu 1 z viacerých dôvodov. Okrem toho, že si chce vo svete zlepšiť imidž, si uvedomuje, že peniaze z ropy ho nebudú živiť donekonečna. Diverzifikácia príjmov zahŕňa aj vybudovanie obrovského supermesta plného zábavy Kiddíja, ktoré bude situované neďaleko Rijádu. Centrom turizmu sa má stať aj vďaka okruhu F1, ktorý má byť hotový v roku 2026.

Podľa pôvodného plánu sa kráľovná motoršportu mala po dobudovaní okruhu presunúť tam, no dnes saudskoarabský minister športu Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal hlási, že od roku 2026 by chcel mať preteky nielen v Kiddíji, ale aj v Džidde.

“Nepovieme tomu nie,” zareagoval na otázku týkajúcu sa možnosti zorganizovať dvoch pretekov princ Abdulaziz. “Už vnímame, aké pozitíva má organizovanie takýchto podujatí v našom kráľovstve, preto do nich tak intenzívne investujeme.”

“Možnože vy sa viac koncentrujete na šport, no my robíme to isté v oblasti kultúry, zábavy, dokonca výstav. Uvažujeme nad mnohými vecami. Za týmto účelom by sme určite mohli zorganizovať dva preteky,” pokračoval minister športu. “Ale toto je niečo, čo budeme musieť prediskutovať s F1 a potom uvidíme. Rozhodne by sme radi išli do toho.”

Miestni naliali do vybudovania okruhu v Džidde nemalé peniaze a nechcú, aby po presune do Kiddíje všetko začalo “chátrať”. Ak by teda Formula 1 odmietla vycestovať do Saudskej Arábie na dve veľké ceny, začne sa uvažovať aspoň o rotácii pretekov v Džidde a Kiddíji.

“To isté sa stalo v Nemecku medzi Nürburgringom a Hockenheimom,” pripomína princ Abdulaziz dohodu medzi dvoma nemeckými okruhmi, ktoré sa pravidelne striedali, až kým z hry nevypadol Nürburgring, ktorému sa poplatky Berniemu Ecclestoneovi zdali byť privysoké. “Takže aj toto je jedna možnosť.”

Saudská Arábia ide naplno. Pred pár týždňami podpísala predbežnú dohodu o usporiadaní svojich prvých pretekov MotoGP a už dnes láka fanúšikov efjednotky na preteky v Kiddíji, ktoré vraj budú pôsobiť úplne inak ako v Džidde.

“Bude to ikonické miesto pre preteky F1, hneď vedľa neho bude zábavný park. Myslíme si, že bude dobré sa takto presunúť z Džiddy, pretože prostredie bude úplne iné. Nebudeme mať teda dva preteky, ktoré by boli v rovnakom regióne. V Džidde sme pri mori, na tom druhom mieste však budeme v púšti. Bude to mať iný charakter,” sľubuje princ Abdulaziz.

“Kiddíja je obrovský projekt. Dúfame, že ho dokončíme načas, mohlo by sa to podariť plus-mínus podľa plánu. Ak sa to podarí, tak sa tam chceme presunúť. Preteky MotoGP sa rozhodne odjazdia tam, pretože v Džidde ich nemôžeme zorganizovať,” doplnil napokon.