logo F1online.sk

Podľa Bottasa nebol slabý bahrajnský štart náhoda

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 3. 2022

Fínsky pretekár Valtteri Bottas zažil s tímom Alfa Romeo debut snov. Prvé preteky v nových farbách však mohli byť ešte krajšie, keby bývalý kolega Lewisa Hamiltona v Mercedese nepokazil štart. Nebolo to prvýkrát, čo sa Valtterimu niečo také stalo, avšak podľa jeho slov za to tak úplne nemohol.

Podľa fínskeho pretekára neboli tréningové štarty s monopostom C42 dobré. Cestou na rošt a pred zhasnutím červených svetiel v Bahrajne tak nebol zvlášť sebavedomý. To sa napokon aj potvrdilo, keďže Valtteri sa v prvom kole prepadol zo šiesteho miesta na štarte až na štrnáste.

„Cestou na rošt som sa necítil sebavedomo, pretože nám počas tréningov a testov nevyšla tak polovica štartov. Potrebujeme na tom zapracovať,“ povedal Bottas. „Kolesá sa neskutočne pretáčali, dokonca aj na tretí prevodový stupeň a zadné pneumatiky sa začali prehrievať. V prvom kole som sa v každej zákrute kĺzal a ostatní ma poľahky obchádzali.“

„Máme mechanický problém. Spojka niekedy vibruje a deje sa to v päťdesiatich percentách prípadov. Keď sa to stane, je ľahké stratiť trakciu, takže to máme na zozname vecí, na ktorých treba zapracovať,“ povedal Bottas.

Pre Alfu Romeo to však v Bahrajne napokon dopadlo dobre. Tím získal dvojité body, mimochodom prvýkrát od Veľkej ceny Emilia Romagna 2020, ale predsa menej než americký Haas. Ten sa tak momentálne vyhrieva na treťom mieste Pohára konštruktérov.

„V posledných rokoch tento tím nebol zvyknutý na to, mať oba monoposty v najlepšej desiatke. Myslím, že našim cieľom bude tím Haas – Mercedes, Red Bull a Ferrari sú o niečo pred nami. Nechýba nám však veľa a patríme k najlepším zo zvyšku sveta, čo nie je najhorší východzí bod,“ hovorí Bottas, ktorý pochválil aj svojho nového kolegu, Číňana Kuan-jü Čoua.

„Bodovať pri debute je veľký úspech. Myslím, že odjazdil dobré preteky. Je to naozaj super chalan a veľmi sa chce učiť. Ak dostane spätnú väzbu alebo sa pozrie na dáta, dokáže urobiť zakaždým krok vpred. Vie sa rýchlo učiť a v priebehu roka od neho očakávam veľké zlepšenie,“ povedal fínsky pretekár.

Súvisiace články