logo F1online.sk

Bottas: Myslím, že máme možnosť zabojovať o Q3

Valtteri Bottas
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2022

Alfa Romeo sezónu 2022 neodštartovala podľa predstáv, no v druhom tréningu sa vyhliadky tímu z Hinwilu o čosi vylepšili. Valtteri Bottas síce dosť opatrne, ale predsa len hovorí o pokuse postúpiť do najlepšej desiatky kvalifikácie.

Valtteri Bottas už počas svojho výjazdového kola v prvom tréningu tímu hlásil, že má problém s pohonnou jednotkou. V jazde pokračoval, ale zvládol už len jedno kolo. Mechanici sa pustili do práce, no bolo jej toľko, že Fín sa vrátil na trať až v druhej časti piatkového programu.

V rámci nej sa však Valtteri Bottas ocitol na šiestej priečke, čím naznačil, že sa jeho tím bude chcieť zaradiť do skupiny, ktorá bude útočiť na postup do Q3. “Prvý tréning bol určite ťažký a bol som sklamaný, ale potešilo ma, že sme odstránili problémy na aute a zaznamenali sme slušné jazdy. Dobré boli tie krátke na rôznych zmesiach, ale ani dlhé neboli zlé. Slušný prvý deň. Teraz je načase sa pozrieť na dáta a niečo sa z nich naučiť. Je fajn vidieť, že aspoň na pohľad nie sme tak ďaleko za pozíciami, kde by sme mali byť. Bol to pozitívny deň.”

“Ťažko povedať, či postup do Q3 bude možný. Je to veľmi tesné a som si istý, že niektoré tímy vedia motory vytočiť o kus viac. Podľa mňa však máme možnosť zabojovať o pozíciu v Q3, a to je pozitívne,” komentoval celkom spokojný pilot Alfy Romeo.

Valtteri Bottas bol podvečer najaktívnejším pilotom z celého štartového poľa. Stihol odjazdiť až 30 kôl, počas ktorých sa pustil aj do pretekovej simulácie. Rýchlosť a správanie monopostu ho potešili.

“Ešte stále sme nemali možnosť sa zmerať s konkurenciou, ale keď som bol na trati, bol som veľmi spokojný s balansom s plnou nádržou. Cítil som sa OK, rovnaký pocit som mal aj na testoch a všeobecne pri jazdách s veľkým množstvom paliva. Možnože z pohľadu rýchlosti na jedno kolo nás čaká práca, ale nebolo to zlé,” zhodnotil Bottas.

Keďže skúsenejší z dvojice jazdcov Alfy Romeo v prvom tréningu prakticky nejazdil, tím sa musel spoľahnúť na spätnú väzbu formulového benjamínka Kuan-jü Čoua. Prvý čínsky pretekár v kráľovnej motoršportu vstúpil do veľkého sveta správnou nohou.

“V skutočnosti to šlo celkom hladko,” hovoril po piatku Kuan-jü Čou. “Bol som dosť uvoľnený, bol som uvoľnenejší, než som ráno čakal, pretože toto je pre mňa dosť veľký víkend. Tak či onak, oba tréningy prebehli hladko. Popoludní som s monopostom F1 na to prvýkrát zatlačil aj v nočných podmienkach a mal som dobrý pocit. Nebolo to zlé, hoci niečo vieme zlepšiť. Celkovo som s týmto dňom spokojný.”

“Myslím, že potrebujem trochu popracovať na nastaveniach a tiež na sebe. Minulý týždeň som jazdil len ráno, takže chýbali mi nejaké popoludňajšie jazdy, nejaké rýchle kolá. Dnes som si ich vyskúšal prvýkrát a všetko bolo OK. Je však veľa vecí, na ktoré sa budem musieť pozrieť, aby som v kvalifikácii všetko dal dokopy,” doložil.

Súvisiace články