logo F1online.sk

Gasly sa najskôr cítil ako na bicykli, no potom mu vyfučali pneumatiky

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2022

Najrýchlejším mužom prvého tréningu bol trochu prekvapivo Pierre Gasly na AlphaTauri. Dlho sa však na takých lichotivých pozíciách neudržal. Akonáhle poklesli teploty vzduchu a teploty trate, začal sa francúzsky jazdec prepadávať, až dopadol na trináste miesto.

Ako noc a deň. Tak by Pierre Gasly zhrnul piatkové tréningy. Ráno bol na čele, popoludní už za najlepšími zaostal o poldruha sekundy, čo pripisuje “obrovskému trápeniu” s monopostom, ktorý sa rozhodol jazdcom vypovedať poslušnosť.

“Bolo evidentné, že sme sa viac šmýkali na oboch nápravách, vpredu i vzadu. Skrátka sa to nevyvíjalo dobrým smerom,” zhodnotil Pierre Gasly v mixzóne. “Dnes ráno to bolo ako jazdiť na bicykli, bolo to veľmi prirodzené a veľmi ľahké, okamžite sme mali rýchlosť.”

Po zotmení si v tíme veľmi rýchlo uvedomili, že rozprávka sa skončila a s ňou aj jazda na bicykli. “Hneď v prvom kole druhého tréningu som si povedal, že z tohto už nemám rovnaké pocity. Samozrejme, podmienky boli odlišné, pneumatiky sa správali inak. Dnes v noci budeme musieť prebrať množstvo vecí.”

Júki Cunoda sekundoval svojmu kolegovi na štrnástom mieste. Obaja budú teraz dúfať, že nájdu riešenie a vrátia sa späť. Pomôcť by im malo aj počasie, v sobotu by sa malo otepliť, no je jasné, že mierne vyššie teploty AlphaTauri nezachránia.

Pierre Gasly je optimista. “Nechcem vyznieť, akoby sa tu diala nejaká dráma, len si to musíme prebrať. Určite to má nejaké vysvetlenie. Dobré je, že sme ukázali aspoň nejakú rýchlosť. Starosti by sme mali, keby sme stále zaostávali. Ukázali sme, že vieme byť rýchli. Teraz potrebujeme pochopiť, prečo sme to dnes v noci nedokázali. Som si istý, že sa nájdu vysvetlenia, no potrebujeme chvíľu, aby sme si všetkým prešli.”

“Je jasné, že keď bola trať teplejšia, tak nám to pomohlo, naše auto fungovalo lepšie. Potom v chladnejších podmienkach sme sa obrovsky trápili. Musíme sa pokúsiť pochopiť, čo treba spraviť, pretože kvalifikácia a preteky budú v noci, takže podmienky budú podobné,” uvedomuje si víťaz VC Talianska 2020.

Súvisiace články