logo F1online.sk

Wolff má zo zákazu pre ruských športovcov zmiešané pocity

Nikita Mazepin
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2022

Ako tvrdo by mal svet zakročiť proti Rusku? A do akej miery by sa k tomu mal pripojiť svet športu? Niektoré športové federácie a asociácie štart ruských a bieloruských športovcov úplne zakázali, iné sa uspokojili s prudko reštriktívnymi opatreniami. FIA sa vydala tou druhou cestou, sedačku Nikitu Mazepina v tíme Haas to však nezachránilo.

Šéf Mercedesu Toto Wolff sa pripojil k celému pretekárskemu svetu a inváziu ruských vojsk na Ukrajinu nahlas a tvrdo odsúdil. Stopercentne podporil aj zrušenie Veľkej ceny Ruska, ktorá sa po udalostiach spred takmer dvoch týždňov stala neudržateľnou.

„Ako Európania sme priamo v centre diania. V našom tíme máme Ukrajincov, máme aj Rusov a určite to nie je jednoduché pre tých, ktorí tam majú rodiny. Sú to ťažké časy aj pre mňa osobne, pretože som vyrástol vo Viedni v rodine so slovanským pôvodom,“ povedal Wolff v rozhovore pre Bloomberg, ktorý sa uskutočnil ešte predtým, než bol oficiálne oznámený Mazepinov rozchod s tímom Haas.

„Som Rakúšan a Viedeň je len 400 kilometrov od ukrajinských hraníc. Kto by si pomyslel, že je možné, aby sa v Európe rozpútala ďalšia vojna? Formula 1 a šport sa teraz zdajú byť také nepodstatné.“

„Rozhodli sme sa preto, že nebudeme pretekať v Rusku a myslím, že Formula 1 v tomto smere zaujala jasné stanovisko, ktoré bolo v plnom súlade s ostatnými odvetviami vo svete,“ hovorí šéf Mercedesu.

Čo sa však týka prístupu k ruským športovcom, tam si už Wolff taký istý nie je. Nezabúdajme, že Nikita Mazepin v roku 2019 využil svoje finančné zázemie a zaplatil si súkromný testovací program v Mercedese. Dnes je rodák z Moskvy už bývalým pilotom Formuly 1, keďže sa tím Haas vo svetle udalostí na Ukrajine rozhodol pretrhnúť všetky väzby na rodinu Mazepinovcov.

Ešte pred pár dňami sa otvorene hovorilo o tom, že FIA úplne zakáže účasť ruským a bieloruským jazdcom a tímom na súťažiach pod jej hlavičkou. To sa napokon nestalo a federácia sa uspokojila „len“ s tvrdými opatreniami ako napr. povinnosť vystupovať pod neutrálnou vlajkou či nutnosť podpísať čestné vyhlásenie vyjadrujúce solidaritu Ukrajine.

„Mám z toho zmiešané pocity, pretože Nikita je chalan, ktorý si miesto vo Formule 1 zaslúžil a jazdiť vie,“ prehlásil Wolff. „Môžete vidieť, že v niektorých športových ligách ruským športovcom dovolili súťažiť, niektoré však zaujali prísnejšie stanovisko a odopreli im to.“

„Je to zložité rozhodnutie, no myslím si, že ak chcete podporiť rázne sankcie, tak sa dá pochopiť, prečo sa to vydalo oboma smermi,“ dodal Wolff.