logo F1online.skF1online.sk

Wolff má zo zákazu pre ruských športovcov zmiešané pocity

Nikita Mazepin
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2022

Ako tvrdo by mal svet zakročiť proti Rusku? A do akej miery by sa k tomu mal pripojiť svet športu? Niektoré športové federácie a asociácie štart ruských a bieloruských športovcov úplne zakázali, iné sa uspokojili s prudko reštriktívnymi opatreniami. FIA sa vydala tou druhou cestou, sedačku Nikitu Mazepina v tíme Haas to však nezachránilo.

Šéf Mercedesu Toto Wolff sa pripojil k celému pretekárskemu svetu a inváziu ruských vojsk na Ukrajinu nahlas a tvrdo odsúdil. Stopercentne podporil aj zrušenie Veľkej ceny Ruska, ktorá sa po udalostiach spred takmer dvoch týždňov stala neudržateľnou.

„Ako Európania sme priamo v centre diania. V našom tíme máme Ukrajincov, máme aj Rusov a určite to nie je jednoduché pre tých, ktorí tam majú rodiny. Sú to ťažké časy aj pre mňa osobne, pretože som vyrástol vo Viedni v rodine so slovanským pôvodom,“ povedal Wolff v rozhovore pre Bloomberg, ktorý sa uskutočnil ešte predtým, než bol oficiálne oznámený Mazepinov rozchod s tímom Haas.

„Som Rakúšan a Viedeň je len 400 kilometrov od ukrajinských hraníc. Kto by si pomyslel, že je možné, aby sa v Európe rozpútala ďalšia vojna? Formula 1 a šport sa teraz zdajú byť také nepodstatné.“

„Rozhodli sme sa preto, že nebudeme pretekať v Rusku a myslím, že Formula 1 v tomto smere zaujala jasné stanovisko, ktoré bolo v plnom súlade s ostatnými odvetviami vo svete,“ hovorí šéf Mercedesu.

Čo sa však týka prístupu k ruským športovcom, tam si už Wolff taký istý nie je. Nezabúdajme, že Nikita Mazepin v roku 2019 využil svoje finančné zázemie a zaplatil si súkromný testovací program v Mercedese. Dnes je rodák z Moskvy už bývalým pilotom Formuly 1, keďže sa tím Haas vo svetle udalostí na Ukrajine rozhodol pretrhnúť všetky väzby na rodinu Mazepinovcov.

Ešte pred pár dňami sa otvorene hovorilo o tom, že FIA úplne zakáže účasť ruským a bieloruským jazdcom a tímom na súťažiach pod jej hlavičkou. To sa napokon nestalo a federácia sa uspokojila „len“ s tvrdými opatreniami ako napr. povinnosť vystupovať pod neutrálnou vlajkou či nutnosť podpísať čestné vyhlásenie vyjadrujúce solidaritu Ukrajine.

„Mám z toho zmiešané pocity, pretože Nikita je chalan, ktorý si miesto vo Formule 1 zaslúžil a jazdiť vie,“ prehlásil Wolff. „Môžete vidieť, že v niektorých športových ligách ruským športovcom dovolili súťažiť, niektoré však zaujali prísnejšie stanovisko a odopreli im to.“

„Je to zložité rozhodnutie, no myslím si, že ak chcete podporiť rázne sankcie, tak sa dá pochopiť, prečo sa to vydalo oboma smermi,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia