logo F1online.sk

Kvjat a jeho tím končia. Nepodpísali prehlásenie, ktoré od nich žiadala FIA

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 3. 2022

Bývalý pretekár F1 Daniil Kvjat sa mal v tejto sezóne predstaviť v šampionáte WEC, no po udalostiach na Ukrajine jeho plány stroskotali. Spoločne so svojím tímom totiž odmietli podpísať prehlásenie, v ktorom by sa zaväzovali nevyjadrovať podporu ruskej vláde a jej “špeciálnym operáciám” na Ukrajine.

Ruskí a bieloruskí jazdci majú stále povolené pretekať v šampionátoch pod hlavičkou FIA, no za niekoľkých podmienok. Musia sa zriecť všetkých národných symbolov, farieb či hesiel, ktoré by odkazovali na ich domovské krajiny, ďalej musia pretekať pod vlajkou FIA a zmieriť sa s tým, že v prípade víťazstva si nevypočujú ruskú či bieloruskú hymnu. V neposlednom rade sa majú vystríhať akýchkoľvek vyjadrení či gest, ktorými by otvorene či v skrytosti prejavili podporu ruskej invázii na Ukrajine.

Súhlas so všetkými týmito podmienkami mali vyjadriť podpísaním čestného prehlásenia — záväzok neutrality a mieru —, ktoré v priebehu minulého týždňa zverejnila FIA. Toto však odmietol celý tím G-Drive, za ktorým stojí ruský Gazprom, sídli v Petrohrade a na jeho čele ako šéf tímu stojí Alexander Krylov, mimochodom aj šéf oddelenia predaja štátneho Gazpromu Neft.

V predloženom termíne, teda 4. marca do 20:00, tento dokument nepodpísali ani tímový manažér Roman Rusinov a Daniil Kvjat. Rusinov vyhlásil, že odmieta pristúpiť na “diskriminačné podmienky FIA”. “Cieľom každého športovca je vypočuť si na pódiu hymnu svojej krajiny. Pre mojich fanúšikov, mojich tímových kolegov a športovú česť tento dokument nepodpíšem. Radšej nebudem pretekať vôbec.”

“Náš tím bol vždy medzinárodný; jazdci, mechanici, inžinieri — všetci pochádzajú z rôznych krajín. Keby sme všetkých požiadali, aby sa vzdali svojej vlajky, skúseností a mena, takéhoto bratstva a víťazstiev by sme sa nedočkali. Je to škoda, že ani títo chlapci nebudú pretekať za náš tím,” ľutoval Rusinov s dodatkom, že sa chce sústrediť na rozvoj motoršportu v Rusku a následne bude veriť, že sa medzinárodné pretekanie vráti k princípom “športového ducha a rovnosti príležitostí účastníkov”.

Daniil Kvjat sa k udalostiam na Ukrajine vyjadril už pred týždňom na sociálnych sieťach. Odvtedy však zmazal príspevok, v ktorom žiadal FIA o to, aby “nemiešala politiku so športom”. Ruský pilot jasne odkázal, že znemožniť účasť ruských športovcov na podujatiach je “neférové”. A hoci FIA napokon za istých podmienok ich účasť povolila, Daniil Kvjat podľa informácií rn365.com napokon odmietol aj túto možnosť.