logo F1online.sk

Kvjat kritizuje rozhodnutie MOV: Je to nefér

Daniil Kvjat
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2022

Ruský pretekár Daniil Kvjat sa v deň mimoriadneho zasadnutia Svetovej motoristickej rady rozhodol vyjadriť svoj názor k udalostiam z posledných dní. Konanie svojej vlasti a jej lídrov síce neodsúdil, no konanie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý odporučil zakázať účasť ruských športovcov a ruských tímov na medzinárodných súťažiach, označil ako „neférové“.

Ak by sa FIA pridala k inštitúciám ako FIFA, UEFA či IIHF a zakázala ruským športovcom a ruským tímom zúčastniť sa medzinárodných súťaží pod hlavičkou federácie, znamenalo by to pre Kvjata stopku na neurčito. Ruský pretekár vlani pôsobil ako rezervný pilot Alpinu, v tejto sezóne mal nastúpiť vo WEC vo farbách ruského tímu G-Drive Racing.

Vzhľadom na udalosti z posledných dní je však jeho budúcnosť i budúcnosť jeho tímu v tomto šampionáte ohrozená. Ak FIA dnes zakáže účasť ruským športovcom a ruským tímom, Kvjata v kokpite neuvidíme.

„Naozaj verím v mierové riešenie tejto situácie na Ukrajine. Verím, že všetci budeme môcť žiť v mieri,“ začal Kvjat svoje stanovisko na sociálnych sieťach. „Dúfajme, že všetky strany dokážu nájsť riešenie tak, že si spolu sadnú a budú s rešpektom diskutovať.“

„Desí ma sledovať dva bratské národy vo vojnovom konflikte. Nechcem, aby vojenské akcie rozhodovali o budúcnosti ľudstva. Chcem, aby si moja dcéra a všetky deti mohli užívať krásu tohto sveta,“ píše Kvjat, ktorý je v druhej polovici svojho stanoviska už o poznanie menej prozaický.

„Chcel by som však zvýrazniť a pripomenúť všetkým športovým federáciám na svete, vrátane MOV, že šport by sa s politikou nemal miešať. Nedovoliť ruským športovcom a ruským tímom zúčastniť sa medzinárodných športových súťaží je neférové riešenie namierené proti princípom športu, ktorými sú jednota a mier. Kto iný, ak nie športovci, by mali pomáhať spájať národy sveta v nadchádzajúcich časoch,“ uvádza Kvjat.

Ten vo svojom stanovisku nijak neodsúdil konanie Ruska a jeho lídrov voči Ukrajine.