logo F1online.sk

Andrettiho prekvapili komentáre Tota Wolffa: Neznižujeme hodnotu ich aktív

Michael Andretti
© Andretti Autosport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2022

Michael Andretti chce byť od roku 2024 na štartovom rošte s vlastným tímom. Americký biznismen robí všetko preto, aby sa dostal do Formuly 1 a mieni prekonať všetky dostupné prekážky. Jednou z tých najväčších je aj vyplatenie astronomickej sumy 200 miliónov dolárov súčasným tímom. Aj takáto obrovitá čiastka sa však niektorým máli a žiadajú „niečo navyše“.

Väčšina ľudí vítala Andrettiho iniciatívu s nadšením. Našli sa však aj vyjadrenia, ktoré boli prinajmenšom rozporuplné, najmä ak uvážime, že čiastka 200 miliónov je beztak takmer šibeničnou požiadavkou. Príkladom toho sú slová šéfa Mercedesu Tota Wolffa.

„Andretti je nesporne významné meno a americký trh je pre tento šport dôležitý. Každý tím musí so svojim príchodom priniesť hodnotu navyše. Podľa môjho názoru to nie je len o zaplatení 200 miliónov, ale treba tiež ukázať, čo môžete urobiť pre ďalšie tímy, Formulu 1 a FIA. Len takto totiž môže tento šport rásť,“ povedal Wolff novinárom počas barcelonských testov.

Michael Andretti vo svojej reakcii nijak neskrýval, že ho tieto slová šéfa Mercedesu zaskočili. „Bol som prekvapený, naozaj som bol prekvapený. Myslel som si, že by to mohla byť hračka, ale vo Formule 1 to očividne takto nefunguje,“ prehlásil americký podnikateľ.

„Podali sme si prihlášku a potrebujeme jej schválenie. Snáď ľudia pochopia, že nejdeme znižovať hodnotu ich aktív. Pretože presne to povedal Toto, že znižujeme ich hodnotu, ale to nie je pravda,“ prehlásil Andretti.

„Tak po prvé zaplatíme 200 miliónov dolárov, no a po druhé sa k tomu pridá ďalších najmenej 100 miliónov, ktoré so sebou prinesú dôsledky príchodu amerického tímu s americkým jazdcom na rošt,“ vypočítava hodnotu svojho projektu Andretti.

Jeho meno je nepochybne veľké a Formula 1 v Spojených štátoch naberá na sile. Michael preto nechápe, prečo by spojenie Andretti Autosport – Formula 1 nemalo fungovať.

Američania sa v minulom roku pokúšali kúpiť tím Sauber, ktorý je momentálne vo vlastníctve švédskeho konzorcia. Dohoda vraj bola nesmierne blízko, Andretti to už považoval za hotovú vec, no napokon to padlo. Michaela táto záležitosť dosť rozčúlila.

„To bol vtip. Už to bolo všetko hotové, mali sme dohodnutý deň podpisu a oni doslova dva dni predtým zmenili podmienky,“ prehlásil Andretti. „V podstate si chceli udržať kontrolu. Povedal som: ‚Nie, kontrolu si nechať nemôžu.‘ Z ničoho nič žiadali právo veta vo všetkých otázkach. Strašné niečo.“

„Stratili sme toľko času. Keby sme do toho nešli, so všetkým by sme už boli omnoho ďalej,“ dodal.

Súvisiace články