logo F1online.skF1online.sk

Bottas o Hamiltonovi: Skôr či neskôr narazíte na niekoho lepšieho

Valtteri Bottas
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala27. 2. 2022

Valtteri Bottas má za sebou päť rokov v Mercedese, s ktorým zakaždým získal konštruktérsky titul, no ani raz nedokázal vyhrať jazdecký šampionát. Premárnil tak obrovskú príležitosť, no dnes už uznáva, že na Lewisa Hamiltona v rovnakom monoposte skrátka nemal nárok.

Bývalý pilot Williamsu sa do Mercedesu dostal v prvom rade vďaka tomu, že mu Nico Rosberg uvoľnil miesto, no veľmi zavážili aj jeho výkony z čias, keď v jednej stajni pretekal s Felipem Massom. Po príchode do Brackley sa však z Bottasa stal len ukážkový nosič vody, ktorý o sebe aj tak veril, že vo svojich dňoch je neporaziteľný. Problémom bol fakt, že takýchto dní bolo primálo.

Na predstavení nového lakovania Alfy Romeo, v ktorej bude od novej sezóne pôsobiť, sa na chvíľu vrátil aj k Lewisovi Hamiltonovi a zaspomínal si, aké to bolo byť jeho tímovým kolegom. “S ním ako kolegom som zažil päť skvelých rokov. Keď nad tým uvažujem teraz, bolo mi cťou, veď on je žijúca legenda!”

“Je to skvelý chlapík a vynikajúci pilot, je naozaj rýchly. Prinútil ma tvrdo pracovať, aby som sa ho pokúsil poraziť,” pokračoval Valtteri Bottas. “To som niekedy dokázal, ale z pohľadu sezónneho priemeru nie. Tak to chodí. Skôr či neskôr stretnete niekoho, kto je lepší ako vy a musíte to akceptovať.”

Bottasa môže mrzieť, že na niekoho podobného narazil už v takej skorej fáze jeho kariéry. Keď prestupoval do Mercedesu, nebol síce už žiadnym formulovým benjamínkom, no mal za sebou len štyri sezóny oproti Hamiltonovým desiatim.

“Ja som s tým zmierený. Som rád, že som ho vedel poraziť, keď som bol vo forme. Prešli sme však kus cesty, toľko sme toho spoločne dosiahli, toľkokrát sme obsadili prvé dve priečky… Spoločne sme vybojovali päť konštruktérskych titulov,” spomína Bottas, ktorému určite nemožno uprieť jeho zásluhy za úspechmi stajne ako celku. “Veľa som sa od neho naučil o živote aj o pretekaní, a možno to platí aj v opačnom smere. Boli to dobré časy.”

Lewis Hamilton v januári oslávil 37 rokov, no energie má stále dosť. A po minulom roku, po VC Abú Zabí, na ktorej mu riaditeľstvo pretekov uštedrilo úder pod pás, je odhodlaný na to ešte pritlačiť. Po predstavení nového auta všetkých upozornil, že tento rok budeme híkať nad jeho rýchlosťou.

Valtteri Bottas mu v tomto verí. “Po udalostiach z konca minulého roka, nuž uvidíte… Bude veľmi silný a bude mať v sebe oheň, takže majte sa na pozore!”

Súvisiace články

Diskusia