logo F1online.sk

Druhý deň testov bol najrýchlejší Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2022

Dnes pokračoval druhý deň barcelonských testov. V stredu zajazdil počas prvého dňa najrýchlejší čas Lando Norris na McLarene, vo štvrtok ho vystriedal Charles Leclerc. Monacký pretekár síce čas pilota McLarenu neprekonal, stačilo mu to však na celkové prvé miesto po druhom dni.

Dopoludňajší program priniesol niekoľko zaujímavých momentov. Tým najdôležitejším je zrejme pokračujúca aktivita Ferrari. Dopoludnia v kokpite sedel Carlos Sainz, ktorý bol dlho najaktívnejším i najrýchlejším mužom barcelonského rána. V jeho závese sa striedali Gasly, Albon i Ricciardo. Španiel si síce dlho držal vedúcu pozíciu, napokon ho však preskočil Ricciardo.

Na opačnej strane škály nájdeme titulových ašpirantov Red Bull a Mercedes. Tých zrejme premohlo ospalé a chladné španielske ráno, a tak sa do práce príliš neponáhľali. Počas hodiny a pol si to Hamilton a Pérez namierili na okruh len sporadicky. V ďalších dvoch hodinách to už bolo o čosi lepšie, avšak Pérez mal krátko pred obedom poruchu a postaral sa o prvé červené vlajky testov.

Ľady sa (po športovej stránke) pohli v americkom Haase. Po dvoch hodinách mal Mick Schumacher na konte viac kôl než za celý svoj stredajší stint. Tento tím však pútal pozornosť hlavne kvôli udalostiam na Ukrajine. Napokon ohlásil, že stiahol Günthera Steinera z tlačovej konferencie a stajňa sa chystá spolu s Formulou 1 vydať nejaké tlačové stanovisko. Očakáva sa (minimálne) zrušenie tohtoročnej Veľkej ceny Ruska. Nahradiť ju má Turecko.

Nesmierne trápenie pokračuje v Alfe Romeo. Bottasa hneď na úvod dňa postihla dosiaľ nešpecifikovaná porucha a v nasledujúcich hodinách bol jeho monopost súci akurát tak na pár inštalačných kôl. Celková bilancia: 19 kôl za štyri hodiny.

Popoludnie ovládol Leclerc

Popoludňajší program sa rozbiehal len pozvoľna. Opäť sa k slovu dostali červené vlajky, o ktoré sa tentoraz „postarali“ Nikita Mazepin a porucha palivového čerpadla na jeho Haase. Tá Nikitu i jeho tím pripravila o cenný čas. O tie v dôsledku poruchy prišiel aj Red Bull, ktorý dlhé hodiny opravoval poruchu na monoposte Sergia Péreza. Nezdalo sa však, že by im to vadilo. Pôsobenie Mercedesu i Red Bullu bolo vo štvrtok veľmi nevýrazné.

Naopak, veľmi usilovní boli Esteban Ocon, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo a Charles Leclerc, ktorý popoludní vystriedal v kokpite Carlosa Sainza. Monacký pretekár necelú hodinu pred koncom preskočil pilota McLarenu a šiel do čela. Vôbec po prvýkrát sa Ferrari dostalo pod hranicu 1:20s. Túto hranicu neskôr pokoril aj Gasly, ktorý však mal obuté mäkšie pneumatiky než Leclerc.

Najrýchlejší čas Landa Norrisa zo stredy sa vo štvrtok nepodarilo nikomu prekonať. Ferrari a McLaren sú naďalej veľmi rýchli a veľmi usilovní, dopĺňajú ich aj ďalší, kým Mercedes a Red Bull akoby v Barcelone ani neboli.

Fórmula Directa