logo F1online.sk

Grosjean: Andretti má lepšiu továreň ako niektoré tímy v F1

Romain Grosjean
© Twitter/Andretti Autosport
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2022

Michael Andretti si robí zálusk na Formulu 1, pričom v kráľovnej motoršportu by nechcel byť len do počtu. Andrettiovci totiž žijú pretekmi, chcú vyhrávať, a vidieť to aj na ich pôsobení v ostatných sériách. Romain Grosjean konštatuje, že aj továrne Andretti Autosport sú vybavené lepšie než továrne niektorých tímov vo Formule 1.

Za posledné desaťročie sa tímom pod palcom Michaela Andrettiho vcelku darilo, veď vyhrali Indy500 a získali štyri tituly IndyCar. Okrem toho sa už zahryzli aj do šampionátov Formuly E, Extreme E či austrálskej série Supercars.

Pridať do tohto balíčka aj Formulu 1 by bolo veľkým úspechom, z pohľadu profesionálneho prístupu Andrettiho aj zaslúženým. Teraz sa o ňom intenzívne debatuje. “Je to v správach, to je úžasné! Už od prvej chvíle, keď som navštívil Andrettiho, som bol očarený jeho tímom,” hovorí pre The Race Romain Grosjean, ktorý bude v roku 2022 jazdiť práve v tejto americkej stajni. “Infraštruktúru majú lepšiu než niektoré tímy, ktoré som videl vo Formule 1.”

Andretti sa pokúšal preraziť si cestu do efjednotky už v roku 2018, keď sa menil majiteľ Force Indie, a následne aj vlani na jeseň. Jeho snahy dostať pod svoje krídla Alfu Romeo však stroskotali. “Viem, že Michael sa o to pokúšal so Sauberom, videl som správy ako každý iný, no nemám o tom viac informácií,” pokrčil plecami francúzsky pretekár, ktorý ukončil svoju kariéru v F1 po hrozivej nehode v Bahrajne.

Keď raz opustíte Formulu 1, s najväčšou pravdepodobnosťou sa už do nej nevrátite. Romainovi Grosjeanovi by sa však mohli otvoriť dvierka, ak by to napokon Andrettimu vyšlo. Bude sa uchádzať o pozíciu v jeho tíme?

“Myslím, že teraz sa koncentrujem na IndyCar, naozaj si to tu užívam,” reaguje Grosjean. “Vo Formule 1 som mal úžasnú kariéru, nikdy by som si nepomyslel, že za desať rokov získam desať pódií. Avšak, Formula 1 je už za mnou, radšej sa koncentrujem na IndyCar. O pár rokov sa to možnože zmení, no teraz som sa zameral na IndyCar a v USA mi to vyhovuje. Presunúť sa na iný kontinent, kde sa hovorí iným jazykom, a cítiť sa tak dobre je zábavné.”

Andretti už viackrát vyhlásil, že by chcel do Formuly 1 dotiahnuť aj amerického pilota, ak nie rovno dvoch. Najviac sa hovorí o Coltonovi Hertovi, no v súvislosti s možným vstupom do F1 sa spomína aj Pato O’Ward, ktorý v decembri absolvoval svoj testovací debut v McLarene.

“Títo chlapci sú rýchli, vždy sú konkurencieschopní,” hodnotí potenciál jazdcov, ktorí by mohli prestúpiť z IndyCar do Formuly 1, Grosjean. “Myslím, že najväčšou výzvou bude pre nich rozdiel v kultúre medzi Formulou 1 a IndyCar. Ich jazdecké schopnosti mi nerobia starosti, boli by dostatočne dobrí, je to skôr o tom kultúrnom šoku. Ten by bol najväčšou výzvou.”

Súvisiace články