logo F1online.sk

Andretti vysiela odkaz FOM: Nedokážete nám povedať nie

Michael Andretti
© Twitter/Ducati
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Michael Andretti sa zjavne nadychuje na ďalšiu ofenzívu. Aj keď ho FOM 31. januára odmietlo, rozhodne to nevzdal. Berie to tak, že Formula 1 odmietla jeho prihlášku pre rok 2025, ale pred rokom 2026 je všetko otvorené. Američania tak pokračujú v práci a dúfajú, že nabudúce budú počuť áno.

Michael Andretti v stredu privítal novinárov vo svojom novom britskom sídle v Silverstone. Ako vždy bol odhodlaný a optimistický. Boj vraj ešte neskončil. Sľúbil fanúšikom, že svoj projekt dotiahne tak ďaleko, že bude pre FOM nemožné ho odmietnuť.

„Naďalej spolupracujeme s FOM a ukážeme im, že na večierok toho prinášame veľa,“ povedal Andretti pre britskú televíziu Sky. „General Motors je dôležitý hosť na párty. Neprichádzajú, aby boli dopočtu; prichádzajú, aby sa stali dôležitou súčasťou nášho tímu. Myslím si, že zatiaľ úplne nepochopili, aká veľká vec to je. Keď všetci pochopia, čo tu dávame dokopy, príde okamih, keď nám nedokážu povedať nie.“

Ak sa Andretti Global jedného dňa dočká zelenej, je zrejmé, že General Motors na tom bude mať obrovskú zásluhu. Ide o obrovskú značku a jednu z najväčších automobiliek na svete. Navyše je to americká spoločnosť a Amerika je trh, na ktorý sa Formula 1 usilovne snaží prenikať.

„Už pracujú na vývoji motora. Zaregistrovali sa, čo znamená, že v roku 2028 budeme mať motor. Tím sa snaží pripraviť a chce byť konkurencieschopný. Nejde to však len tak. Nemôžete sa objaviť v roku 2028 s novým motorom a bez auta. Preto potrebujeme dva roky na prípravu. Nie sme naivní,“ vysvetlil Andretti, ktorý chce v sezónach 2026 a 2027 pretekať s motormi Renault.

Problém sú však peniaze, lepšie povedané neochota ostatných tímov sa o ne deliť. Desiatka súčasných stajní sa bojí, že delenie koláča jedenástimi ohrozí ich financovanie. Formula 1 zas nechce, aby sa na rošt dostali slabé tímy a chce si šetriť posledné miestenky pre naozaj silných hráčov.

Andretti však argumentuje: „My si myslíme, že nebudeme zmenšovať koláč. Podľa mňa pomôžeme pri jeho zväčšovaní. Keď sa koláč zväčší, tak podiel na ňom sa zväčší. Bolo to trochu frustrujúce, ale nakoniec sa nám to podarí.“

„General Motors nie je žiadna maličkosť. Táto firma nikdy nebola vo Formule 1. Keď prišli za nami, tak to o niečom svedčí. Nechceli do toho ísť osamote. Chceli partnera ako my. Zvolili sme si cestu, akú tento šport ešte nikdy predtým nevidel. Pre Formulu 1 to bude obrovská vec, najmä v Spojených štátoch, ktoré dostanú čisto americké auto, postavené v Amerike s americkým motorom, americkými majiteľmi a americkým jazdcom,“ povedal nadšene Andretti.