logo F1online.sk

Sme pripravení zaplatiť 200 miliónov, odkázal Andretti

Michael Andretti a Mario Andretti
© Twitter/Mario Andretti
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2022

Niektorí sú veľmi skeptickí, iní zas nadšení. Je príchod jedenásteho tímu pod vedením Michaela Andrettiho reálny? Veľký záujem Američanov ohlasuje v médiách jeho otec a majster sveta z roku 1978 Mario Andretti. Prípravy vraj už došli do takého pokročilého štádia, že sa rozhodol vyjsť s tým na verejnosť.

Nikto ďalší tieto správy zatiaľ nekomentoval a zdržala sa aj samotná FIA. Mario však tento víkend zahájil priam mediálnu kampaň, kde novinky odprezentoval vo viacerých rozhovoroch.

Jeho syn sa o vstup do Formuly 1 pokúša dlhodobo. Keď v lete zlyhalo jeho úsilie o odkúpenie tímu Sauber, zdalo sa, že bude musieť priznať porážku. To však neurobil, vraj keď si nemôže kúpiť už existujúci tím, tak založí úplne nový.

„Ak mám byť úprimný, tak jeho myšlienkou bolo: ‚Nuž, ak to nevyjde so Sauberom, možno budeme musieť založiť svoj vlastný tím.‘ Pustil sa teda do práce a začal kontaktovať najrôznejšie miesta – tak nejak sa dohodol aj s dodávateľom motorov. Ak by ste niečo také nemali aspoň sľúbené, tak aký by to malo zmysel?“ pýta sa Andretti v rozhovore pre portál RACER.

„Má tiež niekoľko veľmi, veľmi zaujímavých a silných osobností pripravených nalodiť sa, akonáhle to bude oficiálne.“

„Tieto osoby nemôžem pomenovať pokým to nebude oficiálne, ale Michael si svoju domácu úlohu urobil a ja som mu na to povedal: ‚Tak ja o tom niečo prezradím verejnosti.‘ On na to: ‚Dobre, ale nehovor im všetko!‘ Nemôžem len tak sedieť a nepodeliť sa o to s fanúšikmi,“ povedal Andretti.

Pre potenciálnych záujemcov je najväčšou „sekerou“ povinnosť stanovená Concordskou dohodou, podľa ktorej musí nový tím zaplatiť vstupný poplatok astronomických 200 miliónov dolárov. Takáto suma plus nutnosť vybudovať zázemie pretekárskeho tímu, najať zamestnancov a vyvinúť auto? Na to potrebujete teda poriadny balík peňazí.

Existuje však možnosť, že by sa tejto „200-miliónovej láskavosti“ mohli tímy a F1 vzdať. No ak sa to nestane, je Andretti pripravený zaplatiť?

„Áno, áno. Ako som už spomínal, ideme do toho s otvorenými očami a poznáme predpoklady pre náš vstup. Nemyslím si, že Michael žiada o nejaké špeciálne láskavosti – musíme splniť všetko, čo splniť treba. Vieme, do čoho ideme,“ vyhlásil Andretti.

Súvisiace články