logo F1online.sk

Pravidlo o povinnom nasadení pneumatík z Q2 bolo zrušené

Výmena pneumatík Pirelli, zastávka v boxoch Aston Martinu
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2022

Ďalšia úprava športových pravidiel pred štartom sezóny 2022. Piloti a tímy môžu v tomto roku zabudnúť na kritizované a nepopulárne pravidlo o tom, že najlepšia desiatka z kvalifikácie musí do pretekov odštartovať na zmesi, s ktorou postúpila z Q2.

Tento predpis mal pomôcť tímom zo stredu a konca poľa, jeho efekt však bol presne opačný. Ťažili z neho totiž paradoxne top tímy, ktoré vďaka svojej výkonnostnej výhode dokázali postúpiť z Q2 na stredne tvrdých pneumatikách. Tie sú zväčša pri výbere stratégie výhodnejšie. Takže kým Mercedes či Red Bull mohli s mediumkami svoj prvý stint natiahnuť, ostatné tímy sa softoch začali rýchlo trápiť.

Aj preto sa v poslednom období stále silnejšie ozývali hlasy, že toto pravidlo nemá vo Formule 1 opodstatnenie a malo by sa zrušiť. Tieto hlasy boli napokon vyslyšané.

FIA vydala v piatok aktualizované znenie športových pravidiel pre sezónu 2022, z ktorých už bola povinnosť „nasadiť na každom monoposte, ktoré postúpilo do Q3 pneumatiky, s ktorými pilot zajazdil najrýchlejšie kolo v Q2“ vyškrtnutá.

Uvidíme, čo táto zmena napokon prinesie. Je možné, že na niektorých tratiach odštartuje väčšina štartového poľa na rovnakých zmesiach. Musíme si na to však počkať.

Na záver ešte treba povedať, že to nemusí byť v tomto roku jediná zmena. Už sme písali o úprave procedúry pri reštarte pretekov, taktiež o novinke v podobe akýchsi tlačových konferencií pri monopostoch jednotlivých tímov. Ďalšie zmeny môže Komisia F1 schváliť na svojom zasadnutí v Bahrajne 20. marca.

Súvisiace články