logo F1online.skF1online.sk

V tomto roku zažijú premiéru „technické tlačovky“, budú dokonca dve

zakryté auto Mercedes, Red Bull ilustračné
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2022

Atraktívna tohtoročná novinka, na ktorú sa tešia viac i menej technicky zdatní fanúšikovia Formuly 1. Už vlani v novembri odhalil Ross Brawn myšlienku akýchsi tlačových konferencií priamo nad monopostami F1. Tie majú verejnosti umožniť bližší kontakt s technickým svetom športu a možno aj skomplikovať tímom „hru na skrývačku“ pre Formulu 1 tak typickú.

Podľa najnovšej verzie športových pravidiel pre rok 2022 sú tímy povinné pred začiatkom každého víkendu predložiť FIA „názov a stručný popis všetkých hlavných aerodynamických komponentov a komponentov karosérie“, ktoré neboli použité v posledných pretekoch, no majú byť nasadené v tých nasledujúcich.

Tento zoznam je potrebné predložiť FIA najneskôr vo štvrtok popoludní. Tieto informácie sa následne zverejnia, ale až v piatok, a to počas „predvíkendového predvedenia monopostu“, ktorý sa uskutoční najneskôr 90 minút pred začiatkom prvého voľného tréningu.

Tímy teda budú povinné minimálne na hodinu sprístupniť novinárom oba monoposty „so všetkými aerodynamickými komponentami a komponentami karosérie, ktoré majú byť použité“. Médiá si ich môžu prezrieť.

To však nie je všetko. Aby si FIA zaistila, že tímy naozaj nič neskryjú, päť z nich si túto tlačovku zopakuje aj 30 minút po sobotnej kvalifikácii, kedy už platí pravidlo parc fermé. Tu už však bude stačiť predviesť len jeden monopost. Autá i tímy, ktoré si to v sobotu zopakujú, vyberie sám riaditeľ pretekov.

Prítomný musí byť aj nejaký starší člen technického oddelenia, ktorý médiám zmeny vysvetlí.

Súvisiace články

Diskusia