logo F1online.sk

Andretti: Chceme amerického pilota, ak nie hneď dvoch

Colton Herta
© Twitter/NTT INDYCAR SERIES
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2022

Vo februári už bolo tých noviniek viac ako dosť. Vo Formule 1 to počas zimnej prestávky hádam nikdy nežilo tak, ako v tomto roku. Aby toho nebolo málo, tak v piatok večer priam explodovali sociálne siete po novinkách, ktoré svetu odhalil Mario Andretti. Jeho syn Michael by sa totiž na štart sezóny 2024 mohol postaviť s novým tímom. Podmienky vraj splnil a teraz to má celé v rukách FIA.

Andretti Global, ako znie názov nového projektu, vraj spĺňa všetky podmienky, má finančné prostriedky a čaká na „pečiatku“ riadiaceho orgánu FIA. Po tom, čo Michael Andretti neuspel vo svojej snahe o odkúpenie Sauberu, začal okamžite pracovať na novom projekte, pričom podľa Maria Andrettiho je nový plán „pevný a reálny“.

„Ich žiadosť a s ňou aj všetky ďalšie náležitosti boli odovzdané do rúk FIA. Zatiaľ splnili všetky potrebné požiadavky. Ak sa vyskytnú nejaké ďalšie, sú pripravení si ich vypočuť,“ povedal majster sveta z roku 1978 pre portál RacingNews365.com.

„Michael a jeho skupina sú tomuto projektu plne oddaní. Pracovali na tom naplno od chvíle, čo stroskotali ostatné možnosti, teda kúpa už existujúceho tímu. Jeho úmysly sú veľmi pevné a reálne. Teraz sa jeho záväzok ešte zväčšuje, pretože je potrebné vybudovať celý tím s cieľom vydať sa na trať v roku 2024,“ hovorí Andretti.

„Bude nesmierne dôležité získať potvrdenie od FIA čo možno najskôr. Čím skôr dostanú zelenú, tým lepšie,“ dodal.

Mario už vo svojich rozhovoroch načrtol, že Andretti Global si zaistil dodávky pohonných jednotiek. Tím je síce americký, avšak jeho operačná základňa bude v Anglicku. Existuje predbežný plán, že šasi sa bude vyrábať v Indianapolise. Takisto plánuje otvoriť Formulu 1 americkým pilotom.

„Viete si asi predstaviť, aký som z toho nadšený. Nikto nemiluje Formulu 1 viac ako ja. Michael do toho ide naplno… uvažuje sa tiež o prípadnom nasadení aj vo Formule 2 a Formule 3,“ odhaľuje Mario veľkolepé plány svojho syna.

„Tím bude sídliť v Anglicku, všetko už je nastavené, ale v súčasnosti vám nemôžem povedať viac. Ja všetky tieto aspekty finalizovať nebudem. Michael však už má dobrú dohodu s dodávateľom pohonných jednotiek. Akonáhle to bude možné, všetko sa oznámi oficiálnou cestou. V tomto procese sa už nachádza ďalej než si mnohí ľudia myslia,“ hovorí Andretti.

„Veľa ľudí na Twitteri hovorí: ‚Robíte si srandu. To sa vám len sníva.‘ Nie, nesníva sa nám a nerobíme si srandu. Toto je naozaj,“ dodal.

Po toľkých úspechoch v IndyCar je asi pochopiteľné, že Andretti chce dať primárne šancu americkým pretekárom. Okrem toho, americký jazdec v americkom tíme dáva perfektný zmysel aj z marketingového hľadiska.

„V Spojených štátoch teraz máme hneď dve podujatia. Ak Michael do F1 vstúpi, určite bude mať minimálne jedného amerického pilota, ak nie hneď dvoch. Už neviem, ako inak sa môže podariť, aby nejaký Američan jazdil vo Formule 1,“ hovorí Mario.

„Som tiež v kontakte s niekoľkými zaujímavými technikmi v Anglicku, ktorí sa k nám pripoja. Stúpame teda nahor,“ dodal majster sveta z roku 1978.

Súvisiace články