logo F1online.sk

Sullivan bráni Masiho: Ten chlap celý rok maká ako pes

Michael Masi
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 2. 2022

Kauza okolo poslednej veľkej ceny vlaňajšej sezóny sa čoskoro skončí. Nechajme však ešte priestor na vyjadrenie nejakého toho názoru. Tentokrát ten svoj odprezentuje Danny Sullivan, víťaz Indy 500, ktorý sa posledných vyše desať rokov veľmi pravidelne objavoval medzi nominovanými komisármi veľkých cien. Michaela Masiho tak pozná veľmi dobre a hovorí, že kritika, ktorá sa spustila na jeho hlavu, skrátka nie je fér.

Už čoskoro bude táto vec definitívne uzavretá, hoci spomínať na ňu a vracať sa k nej budeme ešte dlhé roky. Je možné, že Veľká cena Abú Zabí napokon „zareže“ konár pod zadkom Michaela Masiho a Austrálčan v stoličke riaditeľa pretekov skončí. Mnohé indície tomu nasvedčujú.

„Je to veľký tlak, pretože sa snažíte urobiť správne rozhodnutie a dodržiavať všetky pravidlá,“ povedal Sullivan, ktorého cituje Autosport. „V tom najlepšom prípade bude 51 percent ľudí šťastných a 49 percent naštvaných.“

„Myslím si, že nie je fér obviňovať Michaela Masiho. Rozhodol sa na základe mnohých vecí, ktoré sa odohrali v poslednom roku alebo dvoch. Typickým príkladom je aj ‚nenechajte preteky dokončiť za safety carom.‘“

„Michael je stále iba jeden človek – podniká traťové inšpekcie, robí toto, robí tamto. Ten chlap celý rok maká ako pes. Na konci niečoho takého by bol unavený každý,“ vysvetľuje Sullivan.

Urobiť z toho úmyselne drámu až do konca? Mohol sa Masi rozhodovať na základe pohľadu na šampionát alebo zohľadniť podobné faktory? „Nikdy sa nediskutuje o poradí v šampionáte. Nikdy sa nehovorí, ako je na tom niekto bodovo. Nič také nebolo za posledných trinásť rokov mojej praxe súčasťou diskusie. Ak to niekto v mysli má, neotvára to v miestnosti komisárov,“ prehlásil Sullivan.

„Pozeráte sa na dáta, na kamerové záznamy a na všetko. Toto je ten potenciálny priestupok? Takže možnosti sú vždy iba dve – áno alebo nie – ak je to áno, penalizácie sú už v podstate stanovené. Vždy to tak bolo, či už u Charlieho Whitinga alebo Michaela Masiho,“ hovorí Sullivan.

Na otázku, čo si myslí o samotnom konci v Abú Zabí, povedal: „Vymklo sa to spod kontroly. Nakoniec sa musíte rozhodnúť a čím väčšiu podporu okolo seba môžete mať, tým lepšie. Problém je však v tom, že nemáte čas zvolávať konferenciu.“

„Keď sa snažíte odstrániť nehodu, dostať maršalov z trate a opäť pretekať, nie je čas na veľké schôdzky. A tiež tu máte tie vysielačky s riaditeľstvom pretekov, ktoré sú podľa mňa úplne nesprávne,“ hovorí Sullivan.

„Michael je dobrý chlap, ktorému Charlie naozaj veril. Pracoval s ním celé roky a učil sa od toho najlepšieho. Charlie mal neuveriteľné znalosti, začínal ako mechanik a prešiel si úplne všetkým. Nahradiť niekoho takého je ťažké,“ uzavrel.

Súvisiace články