logo F1online.sk

Šprintovať budeme v Imole, Rakúsku a Brazílii. Body dostane najlepších osem

Lewis Hamilton a Max Verstappen po štarte VC Veľkej Británie 2021
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2022

Do štartu novej sezóny nám zostáva asi iba mesiac, no FIA a Formula 1 až teraz dolaďujú niektoré „detaily“. Konečne poznáme finálnu podobu šprintov v sezóne 2022. Ako sme už prednedávnom avizovali, skutočne budú iba tri. Ich dejiskom bude Imola, Red Bull Ring a Interlagos. Zmení sa aj bodovací systém.

Došlo k úprave niekoľkých základných problémov. Po prvé, právoplatným držiteľom pole position sa stane víťaz piatkovej kvalifikácie, nie víťaz šprintu. A dôjde aj k zmene oficiálneho názvu zo „šprintová kvalifikácia“ na „šprint“. Pravidlá týkajúce sa šprintov a rozpočtového stropu zostanú rovnaké ako v roku 2021.

Zmení sa aj bodovací systém. Bodovaná bude po novom najlepšia osmička, pričom víťaz dostane osem bodov, druhý v poradí sedem, tretí šesť atď.

„Po preskúmaní troch šprintových podujatí v roku 2021 sme usúdili, že formát športu priniesol pozitíva. Pred štartom sezóny 2022 bolo navrhnuté uskutočniť tri šprinty, čo je rozumný počet vzhľadom na tlaky, ktoré sú na tímy v tomto roku vyvíjané v dôsledku veľkých zmien pravidiel. Komisia jednomyseľne odsúhlasila uskutočnenie troch šprintových podujatí pre nasledujúcu sezónu, pričom schválila množstvo zmien formátu na základe spätnej väzby od fanúšikov, médií a tímov,“ uviedla FIA vo svojom stanovisku.

Tiež potvrdila, že šprinty uvidíme v Imole, Rakúsku a Brazílii, teda prvý v priebehu jarnej fázy sezóny, druhý počas leta a tretí na jeseň.

Súvisiace články