logo F1online.sk

Bayer: Mercedes s odvolaním mohol uspieť, meno šampióna by však nezmenil

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2022

Bezprostredne po skončení Veľkej ceny Abú Zabí sa tím Mercedes pokúšal zvrátiť jej výsledok právnou cestou. Najprv sa podľa stanovených postupov odvolával u komisárov, kde však neuspel. Následne tímu začala plynúť lehota na podanie odvolania na Odvolací súd FIA. Stajňa síce avizovala, že tak urobí, no napokon si to v Mercedese rozmysleli. Podľa nového šéfa FIA pre Formulu 1 Petra Bayera by však ani prípadný úspech nič nezmenil.

Mercedes po posledných pretekoch sezóny zvažoval právne kroky smerom k FIA. Prakticky jedinou cestou pre nich bol Odvolací súd FIA, avšak táto sa Totovi Wolffovi a spol. nepozdávala, keďže podľa ich názoru „FIA prostredníctvom tejto inštitúcia kontroluje FIA“. A ťahať Medzinárodnú automobilovú federáciu po civilných súdoch by zas znamenalo stopku vo všetkých šampionátoch pod jej hlavičkou.

Podľa Petra Bayera, ktorého cituje BBC, mohol Mercedes so svojim odvolaním skutočne uspieť, avšak znamenalo by to „len“ morálne víťazstvo. „Čo by sa stalo, keby sa protest Mercedesu po zamietnutí komisármi dostal na Odvolací súd FIA?“

„Myslím, že sudcovia by mohli povedať: ‚V pravidlách je to napísané takto a on (Michael Masi, pozn. red.) konal inak, takže by sme tie výsledky mohli anulovať.‘ Aj v takom prípade by sa však Max Verstappen stal svetovým šampiónom,“ hovorí Bayer.

Aj keď by to bol nepochybne dosť bezprecedentný krok a vo finále by to na súde možno „vypálilo“ inak, faktom je, že prípadné anulovanie výsledkov by na mene šampióna nezmenilo nič. Verstappen šiel do posledných pretekov na prvom mieste šampionátu, a tak by sa stal majstrom sveta s rovnakým počtom bodov ako Lewis Hamilton, čo by mimochodom bola ďalšia historická záležitosť.

„Situácia nebola ani zďaleka ideálna a preto na tom pracujeme. Je to tiež záležitosť rešpektu voči riaditeľovi pretekov. Mojou úlohou je však pozerať sa dopredu a ako môžeme veci zlepšiť,“ uzavrel Bayer.

Súvisiace články