logo F1online.sk

Bottas o prestupe do Alfy Romeo: Bol čas myslieť len na seba

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2022

Ako ďalej naložiť so svojou kariérou, keď musíte opustiť najsilnejší tím na rošte? Vybrať si lepší tím na úkor horšieho je vždy jednoduchšie, ako sa z čela štartového poľa vrátiť späť do jeho stredu. Fínsky pretekár Valtteri Bottas po piatich rokoch odišiel z Mercedesu a upísal sa Alfe Romeo. Aké boli myšlienkové pochody skryté za týmto prestupom?

Každý z dvadsiatich jazdcov na rošte sa nachádza v inej fáze svojej kariéry. Tá Valtteriho má svoj vrchol zrejme už za sebou. Iste, v tomto športe si nikdy nemôžete byť istí, no nepredpokladá sa, že by s Alfou Romeo mal útočiť na víťazstvá. Keď teda v lete opúšťal Mercedes, tuho premýšľal, čo chce od ďalších rokov svojej kariéry. Ako sám hovorí, jeho terajší prístup už bol omnoho sebeckejší než v minulosti.

„Presne tak. Toto bola presne tá vec, o ktorej som v júli a začiatkom augusta uvažoval,“ prehlásil Bottas, ktorého cituje portál The Race. „Nastal čas myslieť len na seba a na to, čo chcem, čo potrebujem, čo ma urobí šťastným a čo mi umožní si tento šport užívať.“

„Takže určite áno. Rozhodnutie, ktoré som urobil, bolo založené len na tom, čo som chcel ja a ničom inom. Presne o tom som diskutoval aj so svojimi manažérmi a nakoniec sa nám to aj podarilo,“ dodal Bottas.

Pochopiteľne, možnosti neboli práve široké. Sám Valtteri priznal, že na stole mal ponuky len od dvoch tímov – Alfy Romeo a Williamsu. To sú stajne s najslabšou výkonnosťou v posledných sezónach. Bottasov nový tím sa už takmer desať rokov neumiestnil v Pohári konštruktérov vyššie ako na ôsmom mieste.

Fínskeho pretekára na druhej strane napĺňa sebadôverou skutočnosť, že môže opäť spojiť sily so svojim bývalým šéfom Frédéricom Vasseurom. „Povedal by som, že tak z 50 percent je moje rozhodnutie založené na tom, že Freda poznám a viem, čo vo vedení tímu dokáže.“

„Ďalším faktorom je zrejme vedomie, že môžem byť v tíme lídrom a tým skúsenejším pretekárom. Neviem, či môžem povedať tímovou jednotkou, pretože podľa mňa nie je nikdy dobré hovoriť, že tím má jazdeckú jednotku a dvojku. Taktiež je tu viacročná zmluva, ktorá bola významný faktor,“ hovorí Bottas.

„A napokon som sa snažil informovať o pokrokoch v tomto tíme a aké sú jeho strednodobé až dlhodobé plány. Keď som si to všetko spojil, tak som si povedal, že práve toto je pre mňa tá najlepšia možnosť,“ dodal fínsky pretekár.

Súvisiace články