logo F1online.sk

Allison prorokuje: Jeden či dva tímy pristúpia k novým pravidlám celkom nesprávne

Toto Wolff a James Allison
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2022

Príprava na novú sezónu vrcholí. Všetky tímy finišujú svoje návrhy a robia posledné úpravy a vylepšenia. Už o mesiac začínajú predsezónne testy v Barcelone, ktoré nám ponúknu prvý náznak toho, ako sa môže vyvíjať tohtoročná sezóna. Podľa technického riaditeľa Mercedesu Jamesa Allisona sa nájdu takí, ktorí k svojmu dizajnu pristúpia tragicky nesprávnym spôsobom.

Ich úlohou je vyrovnať pole a zlepšiť pretekanie. Rozdiely medzi tímami by však mali pretrvať, aj keď budú menšie. Nové technické pravidlá ponúkajú množstvo príležitostí, logicky tak ponúkajú i cestu za najrýchlejším časom na kolo. Ten, kto sa tým „prelúska“ najlepšie, bude mať najlepšiu šancu získať vytúžený titul.

„Každý v tomto tíme a každý v ktoromkoľvek inom tíme robí všetko preto, aby našiel taký dizajn a prístup, ktorý šťastne vyhovie tomuto cyklu pravidiel,“ povedal Allison vo videu Mercedesu k novým pravidlám.

„Začiatkom sezóny všetci spoločne zistíme, ako to dopadlo. Viem si však predstaviť, keďže sú autá celkom nové a celkom odlišné, že jeden alebo dva tímy to urobia celkom nesprávne a čaká ich neuveriteľne bolestivá sezóna,“ pridáva desivú predpoveď technický riaditeľ Mercedesu.

„Takisto si viem predstaviť, že každý z nás sa do určitej miery stretne s vecami, ktoré sme jednoducho nečakali, pozrieme sa na ostatné autá a povieme si: ‚Och, ako je možné, že nás to nenapadlo?‘ a začne naša snaha dostať to na náš monopost čo najskôr. Prípadne naopak, ak budeme mať to šťastie, že budeme vpredu, pokúsime sa loviacich vlkov udržať za sebou,“ hovorí Allison.

Aj keď Mercedes nedávno skončenému cyklu pravidiel dominoval a získal všetky konštruktérske tituly, podľa svojho technického riaditeľa sa novej výzvy nebojí. Naopak, konštruktéri sú z toho nadšení.

„Akonáhle sa pravidlá zmenia v takom veľkom rozsahu, ako je tomu teraz, pristupujeme k tomu so všetkou zábavou a radosťou, ktorú si takáto výzva zaslúži. Našou úlohou je nájsť technické príležitosti a skúmať pravidlá, použiť náš kolektívny dôvtip, schopnosti a úsilie, a pokúsiť sa nájsť takú konfiguráciu auta, ktorá bude lepšia než všetkých ostatných,“ vysvetlil Allison.

„Všade v pravidlách nájdete nejaké príležitosti, aj keď sú tieto dvakrát hrubšie než staré. Sú tu príležitosti, ale určite sú tu aj hrozby. Snažíme sa vybrať si cestu skrz toto mínové pole a nájsť poklady zakopané popri nášľapných mínach,“ dodal.

Súvisiace články