logo F1online.sk

Alonso: Spýtajme sa fanúšikov, či chcú šprinty

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

Experimentálne víkendy so šprintovou kvalifikáciou, ktoré sme v kalendári videli v minulej sezóne, by mali zostať aj tento rok. Podľa nedávnych vyjadrení sa síce ešte tímy s vedením musia dohodnúť na posledných dôležitých bodoch, no ak sa to podarí, nič nebude stáť v ceste ďalším víkendom so šprintami. Podľa Fernanda Alonsa by však najväčšie slovo v tejto otázke mali mať fanúšikovia.

V padoku sa hovorí o tom, že špeciálnych súťažných víkendov by tento rok malo byť šesť. Podľa Zaka Browna sa však veľké a menšie tímy stále nevedia dohodnúť na financiách. Kým bohaté stajne by chceli kvôli šprintom a zvýšenému riziku nehôd navýšiť rozpočtový strop o päť miliónov, menšie stajne na to nevidia dôvod.

“Pár tímov, najmä jeden konkrétny, chce navýšiť strop o päť miliónov dolárov, to je skrátka smiešne,” pokrútil hlavou Zak Brown v nedávnom rozhovore pre BBC. “A nemajú na podporu žiadne racionálne fakty. Keď sa ich na to spýtate, začnú sa hrať na ‘čo by bolo keby’ a že musíte predvídať. Vy tam len sedíte a hovoríte si, že to je pekná kopa nezmyslov.”

Fernando Alonso by do celej veci chcel prizvať aj verejnosť, ktorá zatiaľ nemá priamy spôsob, ako ovplyvniť, či šprintové víkendy budú pokračovať alebo nie. Pritom vedenie sa v tejto otázke odvoláva práve na ľudí. “Myslím, že tento formát vznikol pre fanúšikov, aby sa zlepšila šou a k športu pritiahli noví diváci. Mali by sme sa ich teda spýtať na to, čo si o tom myslia,” cituje španiela motorsport.com. “Čo si myslia o víkende, čo bolo fajn, čo sa nevydarilo? A oni musia rozhodnúť, či máme niečo zmeniť.”

“Podľa mňa to z pohľadu tímov nie je lepšie ani horšie. Je to skrátka iné. Na víkend sa pripravujeme inak, ale to napokon platí pre všetkých. Myslím, že by našou prioritou mali byť fanúšikovia. Oni nám musia povedať, čo sa im nepáčilo, a to sa treba pokúsiť zlepšiť,” zdôraznil španielsky pretekár.

Na jeseň minulého roka sa fanúšikovia na margo šprintov mohli aspoň vyjadriť v ankete, ktorú dala dokopy Formula 1. Vzorka 167-tisíc fanúšikov z veľkej časti vypovedala o tom, že diváci po šprintoch zrovna nebažia. Len 40 percent z nich sa vyjadrilo, že “zavedenie šprintových pretekov zlepšilo šou”, 34 percent bolo proti. To nie je zrovna “ohromujúca podpora zo strany tímov, jazdcov a fanúšikov”, o ktorej hovoril Stefano Domenicali uprostred minulého roka.

Sám Fernando Alonso by sa však vôbec nehneval, keby šprinty zostali. “Ja som spokojný, pretože to trochu zmenilo zabehnutú rutinu, na ktorú ste počas víkendov zvyknutí. Keď máte pred parc fermé k dispozícii len jeden tréning, dostanete sa do väčšieho stresu. A potom máte dva preteky. Áno, nám sa v nich celkom darilo, nuž možno preto mám taký pozitívny pohľad na šprintové preteky.”

Súvisiace články