logo F1online.sk

Nováčik nemôže mať lepšieho kolegu ako Bottasa, raduje sa Čou

Kuan-Jü Čou
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

V sezóne 2022 spoznáme len jedného nováčika v padoku efjednotky. Do monopostu Alfy Romeo si zasadne prvý čínsky pretekár v najvyššej motoristickej kategórii Kuan-jü Čou. Reprezentovať viac ako miliardovú Čínu nebude jednoduchá úloha, ale Čou sa na ňu teší. V debutovom roku sa chce ukázať, a to aj s výdatnou pomocou Valtteriho Bottasa.

Po piatich sezónach v Mercedese Valtteri Bottas síce nepatrí k najúspešnejším, ale určite najskúsenejším pilotom vo Formule 1. Pre mladého pilota je požehnaním mať pri sebe práve niekoho takého. V Bottasovom prípade to platí dvojnásobne, keďže Fín je ako líder tímu ochotný svojho kolegu aj niečomu priučiť.

“Nováčik v prvej sezóne nemôže mať lepšieho tímového kolegu ako Valtteriho Bottasa,” zhodnotil Kuan-jü Čou v jednom zo svojich interview na sociálnych sieťach. “Viem, že aby som ho porazil, budem musieť pracovať veľmi tvrdo a veľmi rýchlo sa hneď na začiatku adaptovať na celú Formulu 1, na nové auto.”

“Podľa mňa je však dôležitejšie, že mi môže pomôcť v tej fáze učenia sa. On je veľmi otvorený jazdec, delí sa o informácie, debatuje s tímom a so mnou, čo je veľmi nápomocné. Koniec-koncov vo Formule 1 získal už množstvo pódií a víťazstiev,” uznanlivo konštatuje 22-ročný rodák zo Šanghaja.

Niekto sa možno po týchto slovách pousmeje, najmä ak si spomenie na nedávnu grafiku počtu víťazstiev Maxa Verstappena a Valtteriho Bottasa. Kým Bottas vyhral desať veľkých cien za celú svoju kariéru, Max Verstappen to stihol v rámci jedného jediného roka 2021. Keď si uvedomíme, že Bottas sedel päťkrát v majstrovskom aute, nemusí sa to javiť ako veľký úspech.

Avšak na druhej strane garáže mal Bottas jedného z najlepších pilotov histórie, proti ktorému sa nenechal zahanbiť. “Zo všetkých pilotov len pár dokáže v kvalifikácii prekonať Hamiltona. On je jedným z nich,” myslí si Čou. “Bude pre mňa predstavovať skvelý referenčný bod a veľmi silného kolegu. V nasledujúcom roku sa potrebujem zlepšovať spolu s ním.”

Čou vstupuje do Formuly 1 ako tretí muž minuloročného šampionátu Formuly 2, v ktorom dokázal štyrikrát vyhrať a získať ďalších päť pódií. Na talentovaného Roberta Švarcmana stratil len deväť bodov, nuž všetci sme zvedaví, aké výsledky bude predvádzať v najvyššej kategórii.

“V prvom rade si dávam malý cieľ získať body,” prezradil bývalý člen akadémie Alpinu. “Neviem, aké konkurencieschopné bude naše auto v nasledujúcej sezóne. Musíme si počkať na začiatok ročníka, aby sme si spravili jasný obraz.”

“Ja osobne by som chcel zabodovať, no na začiatku sezóny nebudem uvažovať o tom, či sa to dá dosiahnuť v prvých dvoch pretekoch, aby som nebol pod priveľkým tlakom. Chcem si pretekanie v F1 užiť, učiť sa od môjho kolegu a inžinierov, vo všetkých aspektoch sa zlepšovať. Keď sa budem posúvať vo všetkých smeroch, výsledky sa napokon dostavia,” nepochybuje Kuan-jü Čou.

Súvisiace články