logo F1online.sk

Valentino Rossi: Aj mama ma presviedčala, nech to skúsim v F1

Valentino Rossi
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2022

Pre fanúšikov Formuly 1 je zaiste veľká škoda, že motocyklový šampión Valentino Rossi sa nerozhodol skúsiť šťastie v kráľovskej motoristickej triede. Príležitosť na to mal, ľudia v jeho okolí sa ho snažili presvedčiť, no napokon zostal verný dvom kolesám.

K premiére vo Formule 1 mal podľa vlastných slov „veľmi blízko“. Jeho kariéra by musela začať v niektorom zo slabších tímov, čo ho prinútilo nad rozhodnutím tuho premýšľať. Ako však povedal, jeho srdce patrilo svetu dvoch kolies.

„Plán bol, že by som nešiel priamo do Ferrari, ale začal s niektorým malým tímom, pokúsil sa nabrať skúsenosti a potom, ak budem dosť rýchly, prejdem k Scuderii,“ vysvetlil Rossi.

„Kládol som si veľa otázok, takisto som na seba vyvíjal tlak: ‚Choď pretekať do formúl, choď do Ferrari‘, pretože to bolo niečo naozaj ohromné. Keď som sa to niekomu snažil vysvetliť a nájsť pomoc pri svojom rozhodovaní, všetci mi hovorili: ‚Nie, nie, musíš ísť do Formuly 1‘. Dokonca aj moja mama,“ spomína Rossi.

Ten sa napokon rozhodol zostať na dvoch kolesách. Nerozhodli ostatní, ale on sám a jeho srdce. „Musel som sa rozhodnúť sám. Srdce mi hovorilo, že musím zostať v MotoGP,“ dodal legendárny „Doktor“.

Jeho pokusy vo Formule 1 pritom neboli vôbec márne. Dodnes sa veľa hovorí o tom, ako boli mechanici a inžinieri Ferrari zaskočení jeho časmi. Ohromil dokonca aj samotného Michaela Schumachera.

„Môj prvý test s Ferrari sa uskutočnil vo Fiorane v roku 2004. Bolo to čisto pre zábavu. Vlastne, na štyroch kolesách som začínal. Môj otec mi postavil motokáru, pretože ako on sám hovorieval, motorky sú nebezpečné,“ hovorí Rossi.

„Keď som sa k tomu postavil seriózne, tak mi to šlo. Chlapci vo Ferrari pozerali s otvorenými ústami. Po piatich alebo šiestich testoch sa mi na konci roka 2006 naskytla veľká príležitosť. Bol to sen, ale nemohol som začať hneď vo Ferrari. Musel by som začať s niektorým menším tímom a postupne sa prepracovať. Záležalo by od mojich výsledkov. Premýšľal som o tom, ale napokon som nebol pripravený motorky opustiť,“ dodal legendárny Valentino.