logo F1online.sk

Rok bez upgradov? Z psychologického hľadiska to vraj nie je jednoduché

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2022

Tím Alfa Romeo odjazdil celú túto sezónu bez jediného vylepšenia svojho monopostu. Podobné rozhodnutie urobilo viacero stajní, aj keď to nie je postup, na ktorý by boli všetci zvyknutí. Podľa šéfa Alfy Romeo Frédérica Vasseura to so sebou prináša aj jeden nie práve pozitívny element.

V snahe pripraviť sa čo najlepšie na sezónu 2022, viacero tímov úplne „obetovalo“ rok 2021. To znamená presmerovanie všetkých zdrojov, ľudí a nástrojov na nový projekt v snahe čo najviac zvýšiť svoje šance. Takýto krok však z psychologického hľadiska nie je úplne najjednoduchší.

„Už na konci roka 2020 sme rýchlo nabrali smer k 2022,“ povedal Frédéric Vasseur pre Motorsport.com. „A odjazdiť 22 pretekov s tým istým autom je skutočnosť, ktorú som zrejme podcenil.“

„Z psychologického hľadiska to nie je jednoduché. Ak máte naplánované nejaké vylepšenia, tak ako sa blíži ich nasadenie, prichádza taká trochu… ani nie motivácia, pretože motivácia tam je stále, ale nádej, že prinesieme nejaké upgrady. Tie sme však v tomto roku nemali,“ hovorí šéf stajne z Hinwilu.

Napriek týmto skutočnostiam však Fred po celý čas odhodlane tvrdil, že Alfa Romeo urobila medziročne najväčší skok vpred, aj keď tím nezískaval body. Pritom progres Red Bullu, Ferrari či McLarenu bol taktiež viac ako značný. Tí naviac dokázali svoje zlepšenie pretaviť aj do výsledkov, čo sa Alfe Romeo nepodarilo.

Partička z Hinwilu sa musela uspokojiť s deviatym miestom, čím nenaplnila vlastné predsezónne očakávania. Podľa Vasseura však dôvodom nebola samotná výkonnosť monopostu.

„Čistá výkonnosť nebola zlá. V porovnaní s rokom 2020 sme urobili krok vpred. Pri pohľade na výsledky kvalifikácie sme boli rýchlejší než Williams, ktorý bol našim priamym súperom. V pretekoch sme ich taktiež porazili asi štrnásťkrát alebo tak nejak,“ hovorí Vasseur.

„Potom pri pohľade na klasifikáciu, ktorá je samozrejme hlavným indikátorom výkonnosti, tak tam sme prepásli dve dobré príležitosti v Budapešti a Spa.“

„Myslím, že v Spa sme neodviedli dobrú prácu v kvalifikácii, kvôli čomu sme nebodovali. Budapešť bola o trochu frustrujúcejšia. Kvalifikácia bola z našej strany dobrá, možno jedna z najlepších vôbec, keď sme obsadili šiesty rad alebo tak nejak. Doplatili sme však na veľkú nehodu v prvej zákrute. Bolo by lepšie, keby sme sa kvalifikovali ako Williams na sedemnástom a osemnástom mieste. Ale je to tak, ako to je,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články