logo F1online.sk

Vasseur: Ak je všetko perfektné, Valtteri priam lieta

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 1. 2022

Alfa Romeo bude mať v sezóne 2022 úplne novú jazdeckú dvojicu. Tandem Valtteri Bottas – Kuan-jü Čou predstavuje pre tím ideálnu kombináciu rýchlosti, skúsenosti, mladosti a imania. Referenčným bodom pre celý tím bude prirodzene Bottas, ktorý sa v Hinwile opäť spojí so svojim šéfom z juniorských sérií.

V rokoch 2009 a 2010 bol Valtteri Bottas pilotom francúzskeho tímu ART Grand Prix, ktorý založil práve Frédéric Vasseur – súčasný boss tímu Alfa Romeo. Táto skutočnosť môže byť pre obe strany veľmi výhodná, keďže tým pádom môžu vynechať tradičnú „zoznamovaciu fázu“ a rovno sa vrhnúť do práce.

„Je dôležité mať dobrý vzťah, dôverovať si a vzájomne rozumieť,“ povedal Vasseur pre Motorsport.com. „V minulosti som to vnímal vo vzťahu k Charlesovi Leclercovi. Ak ste spolu pracovali v juniorských sériách, poznáte toho chlapca už dlho a nepotrebujete absolvovať dlhé rozhovory o tom, čo očakáva. Aj keď je pravdou, že vzťah, ktorý si vybudujete v juniorských sériách je celkom iný ako ten vo Formule 1.“

V Mercedese nemal Bottas práve na ružiach ustlané. Najlepšie auto síce dostal, ale v takomto prostredí čelíte tiež veľkému tlaku. Niekedy dokázal byť rýchlejší ako Hamilton, ale na to potreboval priam dokonalé okolnosti, napríklad perfektne fungujúce auto, perfektnú stratégiu alebo voľnú trať pred sebou. Sám Vasseur pritom potvrdil, že niečo také bolo pre Valtteriho typické aj v juniorke.

„Ak chcete nájsť pozitíva v juniorských sériách, tak ich zakaždým nájdete. Myslím si však, že ste to zhrnuli dobre. Ak je všetko perfektné, Valtteri dokáže po trati priam lietať. Počas niektorých víkendov bol rýchlejší než Lewis,“ hovorí Vasseur.

„V záverečnej fáze sezóny 2021 mal niekoľko skvelých víkendov. Možno aj preto, že sme ho podpísali a nadobudol vedomie, že má pred sebou nový projekt, takže už bol trochu uvoľnenejší. Dúfam, že mu to pomohlo,“ dodal Vasseur.

Uvidíme, ako sa Bottas dokáže s novými okolnosťami vysporiadať. Všetko by však malo hrať v jeho prospech, očakávania budú nižšie, jeho kolegom nebude jeden z najlepších jazdcov histórie a tiež už nemusí „prežívať“ zakaždým na ročnej zmluve.

„Situácia bude opäť iná, pretože doteraz mal často iba šesťmesačný kontrakt alebo ročný kontrakt s opciou na dva mesiace atď. Hneď od začiatku našich diskusií bolo cieľom ponúknuť mu stabilitu. Povedal som mu: ‚Valtteri, stopercentne ti dôverujem. Vidím, čo každý víkend dokážeš v kvalifikácii proti Lewisovi‘. Chcel som mu ponúknuť stabilitu a ukázať mu, že je pre mňa tým správnym človekom,“ povedal Vasseur.

„Potrebujeme mať nejakú referenciu pre tento tím. Referenciu, ktorá bude našej stajni oddaná, bude ju na dvesto percent podporovať a bude pripravená na to zatlačiť,“ dodal boss Alfy Romeo.

Súvisiace články