logo F1online.sk

Abiteboul by sa mohol stať šéfom Red Bull Powertrains

Cyril Abiteboul
© Renault Sport F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2022

Z najväčších nepriateľov najväčší priatelia? Bývalý šéf Renaultu Cyril Abiteboul by sa mohol v dohľadnej dobe vrátiť späť do padoku a ešte k tomu s tímom, ktorý by ste čakali asi najmenej. Podľa talianskej edície portálu Motorsport.com by ho Red Bull mohol najať ako nového šéfa Red Bull Powertrains.

Ešte úplne presne nevieme, ako budú rozdelené seniorské pozície v novom motorovom oddelení Red Bullu, hoci viaceré mená vo vedení jednotlivých oddelení už boli odhalené. Posila z Mercedesu Ben Hodgkinson zaujme podľa vyjadrení samotného tímu pozíciu technického riaditeľa. Z tábora najväčšieho konkurenta sa do Milton Keynes presťahujú napríklad aj Steve Blewett (v Red Bulle zajme post produkčného riaditeľa), Omid Mostaghimi (šéf pre motor, elektroniku a rekuperáciu energie), Pip Clode (šéf mechanického dizajnu pre rekuperáciu energie), Anton Mayo (šéf pre dizajn spaľovacieho motora) a Steve Brodie (vedúci prevádzky spaľovacích motorov).

Bude hlavou tejto „chobotnice“ sám Hodgkinson alebo Red Bull ešte nájde niekoho, kto bude riadiť Red Bull Powertrains ako celok a zodpovedať sa priamo Christianovi Hornerovi a Helmutovi Markovi? To zatiaľ nevieme, ale podľa talianskej edície portálu Motorsport.com sa tak stane a táto úloha by mohla pripadnúť Cyrilovi Abiteboulovi.

Ten bol na posledných pretekoch sezóny v Abú Zabí osobne prítomný v garáži Red Bullu. „Musím sa priznať, bol som v Red Bulle. Môžem to priznať, pretože ma tam videli. Je to v poriadku, vybral som to správne miesto,“ povedal Abiteboul

„S Red Bullom som pracoval. Ľudia si pamätajú naše rozdielnosti, no voči ich na výsledky orientovanej organizácii mám veľký rešpekt. Chcem to povedať, Renaultu niekedy chýbala tá vôľa a túžba zvíťaziť za každú cenu,“ dodal.

Abiteboul dnes pracuje ako poradca pre spoločnosť Mecachrome, ktorá dodáva motory do Formuly 2 a Formuly 3. Na verejnosti sa takmer neukazuje, pred Abú Zabí to bolo pri príležitosti naplnenia jeho stávky s Danielom Ricciardom, keď sa Cyril nechal v Londýne potetovať.

„Abiteboulova prítomnosť bola zaznamenaná niektorými insidermi a po skončení víkendu na okruhu Yas Marina sa rozšírili špekulácie o jeho novom pôsobisku,“ píše Motorsport.com.

„Špekulácie hovoria o jeho role šéfa Red Bull Powertrains. Táto organizácia začne fungovať o niekoľko mesiacov a jej úlohou bude oprava pohonných jednotiek Hondy. Časom sa však jej program rozšíri,“ dodávajú Taliani.

Nie je to tak dávno, čo boli médiá plné prestreliek medzi Red Bullom a Renaultom. Francúzska automobilka vtedy dodávala pohonné jednotky tímu z Milton Keynes, ktorý nebol spokojný s ich funkčnosťou, rýchlosťou ani spoľahlivosťou. Rozchod bol nevyhnutný a Red Bull nakoniec spojil svoje sily s Hondou.