logo F1online.sk

Abiteboul a Budkowski sa zhodujú: V Alpine panuje arogancia

Alpine, ilustračné
© Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 8. 2023

„Päťročnica“ Alpinu bola len pro forma. Hoci sa Francúzi hotovali, že nedávno odvolanému vedeniu stajne nechajú na dosiahnutie úspechov dostatok času, opak bol pravdou. Duo Rossi-Szafnauer sa porúčalo oveľa skôr, než sa pôvodne očakávalo, čo prekvapilo nejedného formulového analytika. Rošády v tíme z Enstonu sa nezaobišli ani bez odozvy jeho niekdajších ústredných postáv – Cyrila Abiteboul a Marcina Budkowského, ktorí nenechali na svojom bývalom zamestnávateľovi ani nitku suchú.

Abiteboul, ktorý opustil Renault tesne predtým, než sa premenoval na Alpine, označil maniere francúzskeho výrobcu športových automobilov za netrpezlivé a v porovnaní s takým McLarenom či Aston Martinom, ktoré sa priam raketovo zlepšili, aj arogantné.

„Ukázala sa netrpezlivosť manažmentu Alpinu a to, že panovala nespokojnosť s výsledkami,“ uviedol bývalý šéf Renaultu pre France Info. „V tíme panovala arogancia pravdepodobne už pred začiatkom sezóny. Došlo k tomu, že si nechceli priznať realitu a nahovárali si rozprávky, pričom nezaznamenali taký veľký pokrok ako McLaren či Aston Martin.“

Obdobne kriticky ako Abiteboul sa na adresu Alpinu vyslovil aj jeho niekdajší výkonný riaditeľ Marcin Budkowski. „Alpine si zaslúži lepšie výsledky, no najmä lepší manažment,“ poznamenal Poliak pre Viaplay. „Problém Renaultu spočíval vždy v tom, že mal veĺké plány, do ktorých však neinvestoval dostatočné množstvo peňazí.“

„Latka sa každým rokom zvyšuje, no finančné zdroje [Alpinu] zostávajú rovnaké, čo je niečo, čo predstavenstvo rozhodne nechce počuť. Otmar [Szafnauer] vie, čo robí, a vie, aké ťažké je stať sa úspešným a koľko peňazí si to vyžaduje. Nemyslím si, že túto jeho vlastnosť v Alpine dostatočne ocenili,“ dodal Budkowski.